Fysik

interferens

30. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)
Hey, jeg skal bare lige være sikker på at jeg har fattet interferens rigtigt:)

1)Når to bølger mødes sker der interferens, der kan opstår konstruktiv interferens og detsruktiv interferens.
rigtigt?

2) konstruktivt interferens er når ampituden er ens på bægge bølger, og de rammer nøjagtig ens, med bølge top mod bølge top.
skitse af konstruktiv interferens _-_ + _-_ = -
- -
rigtgigt?

3) Destruktiv interferens, er når ampituderne er ens på begge bølger, men i stedet for at ramme med bølge top, mod bølge top, rammer de bølge top, mod bølge dal. Dette gør at bølgen bliver helt lige, fordi bølge top og bølge dal, trækker i hver sin ende
skitse af en destruktiv interferens -_- + _-_ = ------
rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

Konstruktiv interferen: Det er når to bølger på samme tide møder hinanden og FORSTÆRKER HINANDEN.
Destruktiv interferen: Når to bølger på, hver deres side møde og SVÆKKER hinanden.


Liv1988

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. maj 2008 af BigEyes (Slettet)

#0 Du har forstået det

Brugbart svar (1)

Svar #3
30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

* Man har med konstruktiv interferens at gøre, når to bølger på samme side møder hinanden og på den måde forstærker hinanden

* Man har med destruktiv interferens at gøre, når to bølger peger i hver deres retning - så vil de svække hinanden.

Svar #4
30. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)

Men når de svækker hinanden, hvor meget gør det det så? bliver ampituden så =0?

Brugbart svar (0)

Svar #5
30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

#4) Udsvinget i den resulterende bølge fås ved summen af de enkelte bølgers udsving. Så det kan godt give nul - men det kan selvfølgelig også givet noget andet.... Kommer an på, hvad amplituden i de to bølger er givte ved.





Svar #6
30. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)

ok...men skal de to amplituder ikke være lige høje, for der kan ske inteferans?

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

#6) Det ved jeg faktisk ikke. Jeg vil udmiddelbart tro, at amplituderne godt kan være forskellige - bølgerne/pulserne vil jo alligevel godt kunne mødes. Man siger jo normalt at bølgerne interfererer og at de resulterende bølge opstår ved interferens - så mon ikke de to amplituder godt kan være forskellige?

Svar #8
30. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)

hmm...har lige fundet noget i en bog, som siger at destruktiv inteferanc, opstår når bølge top og bølgedal mødes men hvis ampituderne er lige store, vil bølgerne, blive udslukket og forsvinde, så de behøve vidst ikke at være lige store:)....så det svare vel lidt selv på mit eget spørgsmål:)
Men hvis der en der proffessor, der mener noget andet, så må du gerne skrive:D

Brugbart svar (1)

Svar #9
30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

#8) Hvis det står i en bog er det nok også en "professor" der har skrevet det - ergo perko --> Du kan nok godt stole på din bog ;)

Fortsat god dag,
Liv1988

Svar #10
30. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)

Er bare lige det, at bogen er fra da min far læste, så den er ca. 35 år gammel....så kunne godt være der var kommet en ny betegnelse for destruktiv inteferans:/....?

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

#10) Ja det kan godt være det er en gammel bog, men det betyder ikke, at betegnelserne er fornyet ;) Jeg skal op til fysik eksamen på onsdag - og der har jeg netop læst om "bølger", da det er et af emnerne der er opgivet.... Min bog bruger også betegnelserne konstruktiv/destruktiv interferens.. Så ja, dem kan du bruge uden videre.



Svar #12
30. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)

cool:)
så må vi håbe at det er rigtigt, hvis vi nu trækker bølger:P, så vi ikke står og siger alt muligt med inteferans og det så ikke passer:/

Brugbart svar (0)

Svar #13
30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

Hahah! Jeg håber virkelig på, at jeg trækker bølger - så er jeg rimelig sikker på en høj karakter ;)

Svar #14
30. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)

ja, kunne sku være meget cool at trække det, men er nu ikke sikker på jeg kan huske det hele uden ad:/...så ville hellere trække sortlegeme stråling:D

Brugbart svar (0)

Svar #15
31. maj 2008 af Esbenps

Om det stadig er relevant, ved jeg ikke, men jeg vil alligevel skrive:

#6 Nej, de behøver ikke være ens for at der sker interferens.

Amplituderne på de to interfererende bølger behøver IKKE være den samme. Hvis to bølger møder hinanden, og de rammer bølgetop mod bølgedal, så er der destruktiv interferens. Den resulterende bølges amplitude bliver så forskellen mellem de to bølgers amplituder. Det betyder også, at hvis de to amplituder er ens så er forskellen præcis 0 og de to bølger vil udligne hinanden fuldstændigt!

Ved bølgetop mod bølgetop er der konstruktiv interferens og den resulterende bølges amplitude bliver summen af de to amplituder.

Svar #16
31. maj 2008 af jenslyn22 (Slettet)

Jo,nu er jeg i hvert fald 100% sikker på hvad det er:)
Tak:D

Brugbart svar (0)

Svar #17
31. maj 2008 af Contradel (Slettet)

Synes disse illustrationer er rigtig gode til at forklare:

http://xs127.xs.to/xs127/08226/interferens779.jpg

http://xs127.xs.to/xs127/08226/interferens_2739.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #18
31. maj 2008 af Contradel (Slettet)

Bortset fra at der er dejl i link 2. Hvor der står y1 og y1 ved begge. Men princippet kan forståes.

Skriv et svar til: interferens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.