Fysik

Hvordan når radiobølger ud til os?

30. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)
Hej!
Nogle der kort og præcist kan forklare mig, hvordan radiobølger når ud til mig? Hvad er princippet bag radiobølgerne?

På forhånd mange tak,
Liv1988

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2008 af Esbenps

Radiobølger er såkaldte elektromagnetiske bølger fuldstændigt som synligt lys er... dog mere langbølget. Den korte forklaring er, at det bevæger sig ligesom almindeligt lys gør det. Som når du lyser med en lommelygte...

Svar #2
31. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

#2) Har du eventuelt en længere forklaring? Er der ikke noget med nogle elektroner i en antenne og senderen?

Liv1988

Brugbart svar (0)

Svar #3
31. maj 2008 af Esbenps

Det letteste er næsten, at du læser den hurtige forklaring på Wikipedia:

http://da.wikipedia.org/wiki/Radiob%C3%B8lge

Artiklen er ikke særligt detaljeret, og den er fyldt med stavefejl, men den giver dig måske et lille billede af ideen.

I elektromagnetismen snakker man om såkaldte dipoler, som altså er noget, som har positiv ladning i den ene ende og negativ ladning i den anden. Man snakker også om oscillerende dipoler, hvor ladningerne i begge ender flytter sig frem og tilbage hele tiden og derved "bytter" plads. Disse oscillationer skaber et vekslende elektrisk felt og et vekslende magnetisk felt; og det er jo netop det, som lys er. Lyset (eller den elektromagnetiske stråling) vil så have samme frekvens, som den oscillerende dipol. En antenne er netop en sådan oscillerende dipol.

Prøv at læse den korte artikel på Wikipedia og så sæt det sammen med det, jeg lige har skrevet her.

Spørg evt. igen, hvis det stadig er uforståeligt...

Svar #4
31. maj 2008 af Liv1988 (Slettet)

Hej Esbenps :)
Jeg har prøvet at koble der sammen, som du har skrevet og det der stod inde på wikipedia. Jeg ved dog ikke om det jeg har sammensat lyder korrekt - derfor håber jeg på, at du vil skimme det igennem:

Radiobølger er elektromagnetiske bølger. Radiobølgerne spredes gennem luften fra en radiosender til en radiomodtager. Omsætningen mellem elektriske svingninger i antenneledningen til radiobølgerne i luften sker i antennen, der i princippet er to ledninger, hvor der bliver tilført noget vekselspænding. Hvis man producerer en stor mængde af vekselspænding kan man frembringe vekselspænding i ledningerne på trods af at ledningerne ikke er forbundet med hinanden eller til et kredsløb. Da de to ledninger ikke er sammensat vil vekselstrømmen skabe et elektronfelt i de to ledninger. Man snakker inden for elektromagnetisk stråling om såkaldte dipoler, har en positiv ladning i den ene ende og en netagiv ladning i den anden ende. Derudover snakker man også om oscillerende dipoler, hvor ladningerne i begge ender flytter sig frem og til bage hele tiden og på den måde bytter plads. De pågældende oscillationer skaber et elektrisk felt og et vekslende magnetisk felt. De elektroner der så accelererer frem og tilbage udsender energi i form af elektromagnetisk stråling. Ledningerne danner så en antenne, som udsender radiobølger.

Du må meget gerne sige til, hvis der er noget af det jeg kan kotte af altså, hvis der er noget jeg har gentaget :)
Liv1988

Brugbart svar (0)

Svar #5
31. maj 2008 af Esbenps

Ja, altså det lyder sådan set fint nok.

Altså den oscillerende dipol bliver jo netop skabt ved at sætte vekselspænding på antenneledningerne. En vekselspænding vil jo netop sørge for, at der skiftes mellem positiv og negativ ladning i ledningerne. Så har vi vores dipol, som oscillerer og derved skaber radiobølgerne...

Forestil dig at veksenspændingen skiftevis tvinger alle elektronerne hen i den ene ende af antennen. Først den ene side og så den anden side; mange gange i sekundet. Det skaber den såkaldte oscillerende dipol, som skaber et variende elektrisk og magnetisk felt, hvilket netop er lys...

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. juni 2008 af mathon

...som udsender varierende elektriske og magnetiske felter, der som al anden EM-stråling i atmosfærisk luft udbredes radiært med farten c = 3*10^5 km/s = 300000 km/s
dvs. i fugleflugtslinje fra Skagen til Gedser = ca. 250 km

t = (250 km)/(3*10^5 km/s) = 0,8*10^(-3) s = 0,8 ms
der til sammenligning med et øjelågsblink,
som er af størrelsesorden 0,1 s = 100 ms
viser,
at der i Danmark praktisk taget opleves "samtidighed" i afsendelse og modtagelse af et EM-signal.

Skriv et svar til: Hvordan når radiobølger ud til os?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.