Fysik

Røntgenspektrum

02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)
Jeg sidder og læser til eksamen og er stødt på to kurver
for røntgenspektrum, som jeg simpelthen ikke kan forstå.

Jeg kan desværre ikke finde et billede af det på nettet. Men HVIS i har bogen, Vejen til Fysik B2, så kig på side 57.

Men jeg er sikker på, at der er nogle kloge hoveder, som godt ved hvad jeg snakker om.

Den første kurve viser at K_alfa stiger drastisk og lidt efter stiger K_beta lidt. Frekvensen på x-aksen og antal fotoner på y-aksen.

Den anden kurve, så er det bølgelængden der er variablen. Det samme sker, men her kommer K_beta først.

Håber, at I nogenlunde ved hvad jeg snakker om.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ja, jeg er skam med på hvordan det ser ud, men hvad er dit spørgsmål? Hvorfor de to peaks er byttet om?

Svar #2
02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

Ja.. Altså hvorfor kurverne ser ud som de gør. Og hva er K_alfa og bata egentlig?

Brugbart svar (1)

Svar #3
02. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jeg tror ikke helt du har forstår idéen med røntgen stråling. Der er to slags spektrer. Et kontinuert og et linjespektrum. Det kontinuerte spektrum er det spektrum man ville se uden de peaks der nu er, altså en sammenhængende graf. Linjespektret er de peaks der er på grafen. De opstår når når atomet i anoden bliver exciteret og udseder lys pga. emmision. k_alfa og beta er navnene på de to peaks. Navngivningen er lidt besværligt. Der hvor de hedder noget med K er fordi henfaldet sker til K-skallen og så tager man den med lavest energi (højest bølgelængde) og kalder den alfa. Nogle gange kan man måske se K_gamma.

Svar #4
02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

Aha! Nu har jeg i hvert fald fået afklaret en del.

Vil du så være sød at forklare mig hvorfor to peaks er byttet om?

Svar #5
02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

Men vil det så sige, at der udsendes alfa og betastråling ved emmissionen? Der går helt rod i min forståelse af fysikken. Jeg er da ret sikker på, at energiforskellen ved emmision udsendes i form af fotoner.

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. juni 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/117159

Svar #7
02. juni 2008 af Helena7 (Slettet)

Okey, så jeg er ikke helt gal på den. Men hvis det er fotoner, hvorfor kalder det så for alfa og beta? (Føler mig ret dum lige nu)

Brugbart svar (1)

Svar #8
03. juni 2008 af mathon

E = h*f
dvs.
E og f er ligefrem proportinale


E = hc/lambda
E = hc*(1/lambda)
dvs.
E og lambda er omvendt proportionale

E = N*E_foton
hvor
N er fotonantallet

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juni 2008 af mathon

...i #6's Link blev det omtalt, at det karakteristiske spektrum hidrører fra det specifikke anodemateriale, hvis inderste elektroner exiteres, så de fjernes helt fra materialet, medens materialets ydre elektroner "springer ind" og fylder op under udsendelse af en karakteristisk røntgenstråling som ikke er relateret til den anode og katode påtrykte højspænding...

nærmere detaljer
se - på modersmålet
http://peecee.dk/upload/view/117237




Brugbart svar (0)

Svar #10
01. december 2013 af 550631 (Slettet)

linkene virker ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. december 2013 af Andersen11 (Slettet)

#10

Nej, man skal ikke regne med, at midlertidige gemmesteder virker efter 5 år.


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. december 2013 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. december 2013 af mathon

Det karakteristiske røntgenspektrum er anodestofspecifikt, hvilket ligger i ordet karakteristisk,
              dvs. stofidentificerende.
              Højenergielektroner trænger ind i anodematerialet og anslår kernenære elektroner i anodens
              atomer. Ved tilbagespring udstråles mange lyskvanter, hvis bølgelængde er karakteristisk for
              anodematerialet.
              
              De to karakteristiske linjer Kα og Kβ flytter sig imidlertid ikke ved en spændingsændring,
              dvs ligger fast ganske uafhængigt af de indkommende elektroners energi.

              Kα's og Kβ's bølgelængder aftager på en regelmæssig måde med voksende atomnummer

                              Kα:
                                                     1/λ = (3/4)·Rdb·(Z-S)2

hvor
          Z er atomnummeret
          S ≈ 1
          Rdb er rydbergkonstanten 1,09737·107 m-1


Skriv et svar til: Røntgenspektrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.