Matematik
reduktion af bostaveudtryk
03. juni 2008 af
0fficepark (Slettet)
Når man f.eks. skal reducere følgende:
2(2p-3q)+4(3q+2p), så kan jeg selvf godt se hvad det giver. Men mit spg. er bare, hvorvidt plus-tegnet kommer til, at spille en rolle? Havde der eksempelvis stået:
-2(2p-3q) havde det så været 4p+6q (der skiftes fortegn, da minus gange minus er +).
Og i det ovenstående udtryk: 2(2p-3q)+4(3q+2p), skal man ikke sætte HELE det første led, dvs: 2(2p-3q) i parantes NÅR det er reduceret, samt det andet led 4(3q+2p) også i parantes NÅR det også er udregnes. Altså:
(4p-6q)+(12p+8p) <--- her har det nok ikke så stor en betydning, da der er tale om plus. Antager vi fx at det er minus i andet led, har det så ikke en betydning for hvorvidt man sætter ledene i parantes eller ej?
2(2p-3q)-4(3q+2p)=(4p-6q)-(12q-8p) <-- her kan man fx se, at der nu står minus og minus i andet led, hvilket også gøre at leddet nu bliver til plus. Det skal der måske ikke gøres??
--- i stedet for, at forklare på en eller anden måde, vil jeg gerne have at i specifik svarer på mine spg. Tak
2(2p-3q)+4(3q+2p), så kan jeg selvf godt se hvad det giver. Men mit spg. er bare, hvorvidt plus-tegnet kommer til, at spille en rolle? Havde der eksempelvis stået:
-2(2p-3q) havde det så været 4p+6q (der skiftes fortegn, da minus gange minus er +).
Og i det ovenstående udtryk: 2(2p-3q)+4(3q+2p), skal man ikke sætte HELE det første led, dvs: 2(2p-3q) i parantes NÅR det er reduceret, samt det andet led 4(3q+2p) også i parantes NÅR det også er udregnes. Altså:
(4p-6q)+(12p+8p) <--- her har det nok ikke så stor en betydning, da der er tale om plus. Antager vi fx at det er minus i andet led, har det så ikke en betydning for hvorvidt man sætter ledene i parantes eller ej?
2(2p-3q)-4(3q+2p)=(4p-6q)-(12q-8p) <-- her kan man fx se, at der nu står minus og minus i andet led, hvilket også gøre at leddet nu bliver til plus. Det skal der måske ikke gøres??
--- i stedet for, at forklare på en eller anden måde, vil jeg gerne have at i specifik svarer på mine spg. Tak
Svar #1
03. juni 2008 af sigmund (Slettet)
Lad os starte med det sidste. Du kan IKKE skrive 2(2p-3q)-4(3q+2p) = (4p-6q)-(12q-8p), men derimod 2(2p-3q)-4(3q+2p) = (4p-6q)-(12q+8p). Den sidste parentes ophæves så idet der skiftes fortegn (den første parentes kan ophæves uden videre): (4p-6q)-(12q+8p) = 4p-6q-12q-8p = -4p-18q.
Så til dit første spørgsmål: havde der stået -2(2p-3q), blev det til -4p+3q; stod der 2(2p-3q), blev det til 4p-6q; stod der 2(2p+3q), blev det til 4p+6q.
Dit andet spørgsmål: jo, det har betydning, hvorvidt der står minus eller plus foran andet led.
Så til dit første spørgsmål: havde der stået -2(2p-3q), blev det til -4p+3q; stod der 2(2p-3q), blev det til 4p-6q; stod der 2(2p+3q), blev det til 4p+6q.
Dit andet spørgsmål: jo, det har betydning, hvorvidt der står minus eller plus foran andet led.
Svar #3
03. juni 2008 af 0fficepark (Slettet)
hvornår er det så at man SKAL sætte parents? KAN huske jeg har været ude for det for et tid siden, kan bare ikke huske det nu...
Skriv et svar til: reduktion af bostaveudtryk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
