Matematik

Hældningen i en tangent?

06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)
Godmorgen alle...

ER der nogen der ved hvordan jeg finder hældningen i en tangent?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2008 af susna (Slettet)

Tangenthældningen i x0 er f'(x0)

Svar #2
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

øh... og det betyder? :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. juni 2008 af susna (Slettet)

Du har fundet tangenten til din funktion f i et punkt x0.
Tangentligningen hedder:

y-y0= f'(x0)(x-x0)

hvor f'(x0) er den afledede eller differentialkvotienten.

Tangentenligningen er ligningen for en ret linie.
Hvis du omskriver den lidt kan du tydeligt sammenhængen.

y-y0= f'(x0)(x-x0)
<=>
y = f'(x0)x-f'(x0)x0+y0 sammenlign med
y= ax +b

tangenthældningen svarer til a, altså det som er ganget på x, dvs
f'(x0).

Jeg håber det blev lidt tydeligere ellers spørg igen.

Svar #4
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

okay... så hvordan finder jeg hældningen i en tangent i punktet 5,5 f.eks.

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. juni 2008 af susna (Slettet)

Lad mig lige høre.

Er det til mundtligt eller har du en konkret opgave og på hvilket klassetrin ?

Svar #6
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

2.g htx. jeg har opgave der hedder jeg skal finde hældningen i et punkt for en tangent. det skal jeg bruge for at kunne opstille en 3. gradspolynomium.

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. juni 2008 af susna (Slettet)

OK, jeg prøver at gøre det lidt tydeligere.

Tangenter finder du i et givet punkt på en funktion f(x). F.eks i x0=5,5.
Der gælder at tangentens hælding er lig med funktionens afledede (f'(x0)) i dette punkt. Altså f'(5,5).

Hvis første del af din opgave består i at finde tangentens ligning i et givet punkt har du allerede fundet svaret, da en tangent jo er en ret linie med ligningen y=ax+b med hældning a.

Men husk: En funktion kan have mange tangenter med hver deres hælding, men har du først fundet en tangent har den kun én hælding.

Svar #8
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

så du siger altså jeg kan finde hældningen ved at diffenrensere f'(5,5) ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. juni 2008 af susna (Slettet)

Ja

Jeg går ud fra, at du har en funktion f(x).
Den differentierer du og finder f'(x)
Og så indsætter du x=5,5 og så har du tangenthældningen.

Svar #10
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

det er det der problemet. jeg har ingen funktion. jeg har ét punkt i et koordinatsystem. jeg fatter ikke hvad jeg skal gøre...

jeg har tegnet en buet linie i et koordinatsystem ud fra to punkter. ud fra den skal jeg opstille en 3 gradspolynomium. og for at opstille det skal jeg kende hældningen i de to punkter. er der ingen på denne jord der kan hjælpe mig"!!!

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. juni 2008 af susna (Slettet)

Hvis du har to punkter kan du tegne en ret linie som har en hældning.
Men om det er det du skal gøre, kan jeg ikke afgøre ud fra det du skriver.

Prøv at smide hele opgaven op i en ny tråd.
Så er der nok flere, som kigger med.

Svar #12
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

Igen problem... Det er projekt jeg selv skal lave. det handler om jeg skal lave en konstruktion af forskellige funktioner. men jeg skal selv lave funktionerne. En eksponentiel funktion, et Cirkeludsnit og en Parabel. jeg fatter bare ikke hvordan jeg skal gøre det??!!..


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. juni 2008 af susna (Slettet)

Har du fået 2 konkrete punkter som udgangspunkt?

Svar #14
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

nej.. jeg har selv indtegnet min konstruktion i et koordinatsystem..
[Link]
[Link]

Svar #15
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

hov her... du skal ikke tage hensyn til teksten til venstre.. jeg har ændret nogle af punkterne.. men anyway... jeg har jo alle koordinaterne til punkterne på tegningen.

http://peecee.dk/upload/view/117548

Brugbart svar (0)

Svar #16
06. juni 2008 af susna (Slettet)

Jeg er bange for, at jeg ikke har informationer nok til at kunne hjælpe dig lige nu. (Jeg er også nødt til at logge af, har ikke mere tid !!)

Prøv at lægge en formulering op a la #12 i en ny tråd.

Så vidt jeg kan se kan det blive temmelig omfattende at guide dig igennem.
Måske kan du fange en, som har lavet noget lignende.

Brugbart svar (0)

Svar #17
06. juni 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Har du prøvet de lØsningsforslag du fik inde på Graduta?
Med min metode, fik jeg da i hvert fald et fornuftigt svar.

Svar #18
06. juni 2008 af Christian14 (Slettet)

var det svar henvendt hertil?

Brugbart svar (0)

Svar #19
06. juni 2008 af Kristoffer Fage (Slettet)

Ups undskyld. Jeg troede bare det var samme opgave, da det stadig var tangent du snakkede om -.-. Undskyld forstyrrelsen, glem hvad jeg sagde.

Skriv et svar til: Hældningen i en tangent?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.