Fysik

Radioaktivitet

23. marts 2003 af SP anonym (Slettet)
Hej…

Jeg er en sproglig fra 2.g, der ikke rigtig kan finde ud af de følgende opgaver, håber der er nogle, som kan hjælpe mig, da jeg er gået lidt i stå..

På forhånd tak..

1)På en præparat registreres 62 x 104 tællinger pr. s fra et radioaktivitet præparat.
Af sikkerhedsmæssige grunde må der på det pågældende sted ikke registreres mere end 104 tællinger pr. s. Præparatet indstøbes derfor i beton, så tællehastigheden netop reduceres til dette tal. Halveringstykkelsen for den pågældende stråling i beton er 3,5 cm. Beregn betonlagets tykkelse.


2)Med henblik på behandling af kræft i skjoldbruskkirtlen tilføres 9 MBq 131I til en patient.
Halveringstiden for 131I er 8,0 døgn. Halvdelen af den tilførte 131I udskilles fra organismen, før den henfalder. Resten henfalder i skjoldbruskkirtlen, som vejer 30 g. Ved henfaldet udsendes B(omega –jeg kan ikke skrive det bogstav)-stråling med middelenergien 0,20 MeV, som absorberes fuldstændigt i skjoldbruskkirtlen.

a)Beregn henfaldskonstanten for 131I .

b)Hvor mange 131I-atomer tilføres patienten?

c)Hvor stor bliver absorberet dosis og dosisækvivalenten i skjoldbruskkirtlen som følge af den tilførte 131I-mængde?

d)Beregn dosishastigheden, lige efter at patienten har fået joden tilført.




Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2003 af Esmil (Slettet)

1) Beregn først hvor stor en del af strålingen, r, der er tilbage efter hver cm beton:
r^3.5 = ½
r = ½^(1/3.5) = Den 3.5ende rod af ½

Nu kan du så beregne tykkelsen, x, på betonet:
62*104*r^x = 104
r^x = 1/62
x*ln(r) = ln(1/62)
x = ln(1/62)/ln(r) = 20.8cm

Svar #2
24. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

Tak for hjælpen til opgave 1..

Men er der ikk nogle herinde, som kan hjælpe mig med opgave 2, da det er den opgave som volder mig mest problemer..

På forhånd tak..

Marie

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. marts 2003 af Lurch (Slettet)

Her er et bud på spm 2.

a) T(1/2)=ln(2)/k
indsæt halveringstiden og isoler k

b)A=k*N, indsæt din aktivitet A(9MBq) o henfaldskonstant k, og isoler N, som er antal radioaktive kerner.
Af dette N, udskilels så halvdelen før de henfalder

c) først udregens den absorberede dosis D, Jeg går ud fra du mener der udsendes B(beta stråling.....?) inegn strålinstype angives med omega.

D=E/m, indsæt energien pr. henfald(0,20MeV) og massen af det absorberende legeme(0,03kg)

dosis ækvalilensen angives med formlen,
H=Q*D
Her er Q strålings kvalitetsfaktoren. Jegved ikke på stående fod hvad denne værdi er, andet end den er højst mulig, da al strålingen absorberes i vævet. Jeg vil skyde på værdien så er 1, men undersøg det hellere.

d)Denne her må jeg lige springe over på nuværende tidspunkt, sorry.

Håber det hjalp

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. marts 2003 af Lurch (Slettet)

husk forresten at omregn til de korrekte enheder i beregningerne!

Svar #5
24. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

Tak for hjælpen, men jeg skal afleverer dét her, så kunne du eventuel skrive den i afleverings-venlig format, for jeg fatter virkelig ikk en meter af det her..

Please... Naturfag er overhovedet ikke min stærke side!

Mvh Marie

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. marts 2003 af Lurch (Slettet)

arghhh hva..... lidt skal du da selv lave. Du ahr nu de nødvendige formler til løsning af opgaverne, bare indsæt de værdier du har, og beskriv hvad du gør i din aflevering

Svar #7
26. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

Nogle herinde, som kan hjælpe mig med at udregne spørgsmål 2?!

Det er meget vigtigt, for jeg har virkelig lige brug for den nødvendige hjælp. Jeg har nemlig været syg i den periode, hvor vi gennemgik radioaktivitet, så jeg har ikke rigtig fattet det..

Håber nogle, som vil hjælpe..

På forhånd tak.

Mvh Marie

Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.