Fysik

Fysikeksamen - "Opvarmning og afkøling"

13. juni 2008 af KunChristians (Slettet)
Hej alle!
Jeg sidder her og gennemlæser de opgaver, jeg kan komme op i til fysik C-eksamen i starten af næste uge, på min skole. En af opgaverne lyder: "(...) Du skal komme ind på forskellen mellem varmekapacitet og specifik varmekapacitet".
Jeg er ret i tvivl om det.

- Er der nogen, der kan forklare mig forskellen(e)?

På forhånd tak!

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2008 af mathon

specifik varmekapacitet
defineres ud fra
sammenhængen

E_indre = m*c*delta_T,
hvoraf

c = E_indre/(m*delta_T) og måles i J/(g*K) = kJ/(kg*K)


varmekapacitet
defineres ud fra
sammenhængen

E_indre = C*delta_T,
hvoraf
C = m*c og altså måles i kJ/K

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. juni 2008 af JOSN (Slettet)

Den Specifikke varmekapacitet er den tilførte varmemængde pr. grads opvarmning pr. masse.
mens varmekapaciteten for en genstand bestående af et stof er varmemængden pr. grads opvarming til genstandens masse.

dvs. hvis du har 3 kilogram jern, så er varmkapaciteten = 3 kilogram * 0,45 (kJ)/(K*kg).
0,45 (kJ)/(K*kg) = Jerns specifikke varmekapacitet

håber du forstår ellers må du jo skrive igen.

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. juni 2008 af Pelle89 (Slettet)

Varmekapaciteten gælder for et helt specielt stof i en hvis mængde... hvorimod den specifikke varmekapacitet eller varmefylde kun er en materiale konstant..

Svar #4
13. juni 2008 af KunChristians (Slettet)

#2:

Jeg tror jeg har forstået dit eksempel, men det første du skrev, skal jeg vist have uddybet lidt mere :-)

- Men for en sikkerhedsskyld vil jeg lige se, om jeg har forstået dit helt eksempel korrekt. Jeg prøver at komme med mit eget:
Vil det så sige, at hvis jeg har 3 kilogram vand, så er varmekapaciteten = 3 kilogram * 4,2 (kJ)/(K*kg).
4,2 (kJ)/(K*kg) = vands specifikke varmekapacitet?
Ret mig lige, hvis jeg har misforstået noget :-)

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2008 af JOSN (Slettet)

Dit eksempel er ganske rigtigt :) formlen for det hedder også C=m*c, hvor C = varmekapacitet, m=masse, c= specifikke varmekapacitet.

Det lidt svært at uddybe det første, men jeg vil da prøve.

Varmekapacitet er den varmemængde man skal tilføje en bestemt genstand med en bestemt masse, for at den bliver opvarmet med en grad. dvs. hvis du skal varme 3 kilogram vand op med kun en grad, så skal du tilføje en varmemængde på 3kg*4,2(kJ)/(K*kg),

håber det er svar nok, ellers må du jo skrive igen.



Skriv et svar til: Fysikeksamen - "Opvarmning og afkøling"

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.