Fysik

Fotoner og farver

14. juni 2008 af 12we34rt (Slettet)
Hej. nogen som vil læse dette igennem og se om man bør have mere med?
Fotoner og farver.
- Fotoner er lyspartikler
- Lys består af en masse små masse-løse partikler, som kaldes fotoner.
- Bølgemodellel beskriver, hvordan lys opføre sig. Man kan forklare de mange interferensfænomener ved hjælp af bølgemodellen. Det viser sig imidlertid, at lys i nogle situationer viser egenskaber, som bølgemodellen ikke kan forklare. Man har derfor været nødt til at indføre en anden model: partikelmodellen. Lyspartiklerne kaldes fotoner.
- Energien af foton afhænger af lysets frekvens f:
- E(foton)=h*f
- h= naturkonstant, kaldes Plancks konstant. h = 6,63*10-34J*s
- f = frekvens
- E(foton) = fotonenergi.
- Forskellige farver lys består af fotoner med forskellige energier.
- Fx har fotonerne i rød lys lavest energi, blåt lys noget større.
- Energien er endnu større for fotoner i ultravioletlys.
Eksempel: fotonenergi for rødt lys.
- rødtlys har bølgelængden 650 nm. Lyset frekvens er givet ved:
- =
- Fotonenergien er derfor:
- E(foton)=h*f = 6,63 * 10-34J*s * 4,62 * 1014Hz = 3,06 * 10-19J
- Bølgelængden for synligt lys ligger i intervallet fra ca. 400 nm til 750 nm.
- Der findes ikke en bestemt bølgelængde der giver hvidt lys. Hvidt lys er en sammensætning af hele det synlige spektrum.
- Farverne i farvespektumet glider jævnt over hinanden. Fx ser man en række orange nuancer mellem rødt og gult – uendelig mange farver.
- Når vi overhovedet kan se farver skyldes det at vores øjne reagerer forskelligt på lys med forskellige bølgelængder. De korteste lysbølger, vi kan se, oplever vi som violet lys. De længste bølger giver rødt lys.
- Lys vi ikke kan se: infrarøde stråling, lidt større bølgelængde end rødt lys.
ultraviolette stråling – kortere bølgelængde.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det ser meget godt ud, men tror bare du bliver hurtig færdig med at fortælle om det. Hvis det er til eksamen, så må du have gang i nogle flere formler. Du har kun én formel i brug her. Vis evt gitterligningen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2008 af MiaMette (Slettet)

Prøv at komme med eksempler på eksperimenter, der viser hhv bølge- og partikelegenskaber.

Svar #3
14. juni 2008 af 12we34rt (Slettet)

Tak. Men skal også fortælle om forsøget optisk gitter, hvor jeg har flere formler.

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. juni 2008 af de_gale (Slettet)

- Lys består af en masse små masse-løse partikler, som kaldes fotoner.
...øhm så vidt jeg ved er fotoner ikke masseløse. De har derimod en masse, og lys kan derfor afbøjes af tyngdefelter.

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2008 af blackduck (Slettet)

#4

Det er lidt indviklet, men fotonen betegnes normalt havende en hvilemasse lig nul eller som masseløs.

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Prøv at læse lidt om uafhængighedsprincippet indenfor generel relativitet. ;)

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2008 af de_gale (Slettet)

Det lyder suspekt :P Umiddelbart kan man vel ret let udregne at fotoner har en masse i det e = m*c^2...fotoner har en energi og må derfor også have en masse?

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Her kan du læse lidt om det: http://en.wikipedia.org/wiki/Invariant_mass

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: OG forresten står følgende nævnt på Wiki som kilde:

"The mass of the photon is believed to be exactly zero, based on experiment and theoretical considerations described in the article. Some sources also refer to the "relativistic mass" concept, which is just the energy scaled to units of mass. For a photon with wavelength ? or energy E, this is h/?c or E/c2. This usage for the term "mass" is no longer common in scientific literature."

Skriv et svar til: Fotoner og farver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.