Fysik

transformation

14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)
hej alle sammen. Jeg står og skal til fysik afgangspøve på mandag (9.klasse) og er ved at lave dispositioner. Jeg forstår ikke OHMs lov og hele det der med energitab. Nogen der kan give en højst detaljeret forklaring, og evt forslag til et forsøg jeg kan vise`?

Svar #1
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

altså; hvad OHMs lov bruges til og hvad bogstaverne står for osv.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Hvilken del af Ohms lov forstår du ikke? Ohms lov lyder jo blot U=RI, hvor U er spændingsfaldet, R er resistansen (modstanden) og I er strømstyrken. Energitabet i en ledning er givet ved P=RI², hvor P er den afgivne effekt, R er modstanden og I er strømstyrken (her har du forklaringen på, hvorfor man transformerer strømstyrken utrolig meget ned på en højspændingsledning ;) ).

Som forsøg kan du netop vise det, jeg lige har skrevet. Du kan lave en transformator og sætte et voltmeter til på hver side så det kan ses, at spændingen er ændret.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#1: Ohms lov bruges til at regne på kredsløb. :)

Svar #4
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

ok. Jeg må være meget dum. Modstanden.. hvad vil det fx være i form af? Og når du siger "transformerer strømstyrken utrolig meget ned på en ...." hvordan kan man transformere op og ned?

Svar #5
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

som jeg sagde før; jeg må være meget dum?! Det er som om jeg ikke forstår transformation

Svar #6
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

men 100000 tak for helt vildt hurtig respons

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#4:"hvordan kan man transformere op og ned? "

I folkeskolen (og sådan set også gymnasiet) skal man bare acceptere, at det kan man. ;) Transformatorligningen kan udledes ud fra Maxwells ligninger, men det er slet ikke noget, du kommer til medmindre du vil læse fysik på uni.

Modstanden i en ledning ved jeg faktisk ikke lige, hvordan du kan forestille dig. Det handler om hvor nemt elektronerne har det med at bevæge sig i ledningen og det er R et tal for.

Svar #8
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

ook. fair nok. Nu forstår jeg bedre ;) Så hvis jeg gør som du har sagt, for at lave det om til et forsøg og forklare, skal jeg sætte begge spoler til et voltmeter? Hvis der så er samme antal vindinger på begge spoler, og antallet af volt er større/mindre på den ene (afhænger af om det er primæs eller sekunder spole) så er det et tegn på at man taber energi?

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#8: Her kommer det sjove nemlig. :) Der sker ikke en skid, hvis du har samme antal vindinger på hver spole. ;) Der skal være et forskelligt antal vindinger på dem før du transformerer noget som helst.

Effekten på hver side af spolen skulle gerne være den samme.

Svar #10
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

ok. Det har jeg skrevet op ;) Hvordan kan jeg vise et forsøg hvor jeg skildrer hvor stor energitabet er på en vis antal langt meter ledning?

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Hmm. For at få noget mærkbart resultat ud af det skal du have en god strøm igennem ledningen. Dvs., at du skal have en rimelig høj strømstyrke igennem den og det kan man generelt ikke klare i folkeskolen. MEN, du kan jo TEORETISK snakke om, at man kan vise hvor meget energi der går tabt ved at lægge ledningen ned i et vandbad. Herefter måler man temperaturen af vandet som funktion af tiden, når ledningen er sluttet til. Hvis energitabet er højt nok vil temperaturen af vandet stige og så kan man (vha. noget fysik man lærer først i gymnasiet) udregne den energi, der er blevet tilført vandet og dividere denne med tiden, der er gået. Det er så den gennemsnitlige effekt og den kan så sammenlignes med den teoretiske, du kan beregne som P=RI².

Men det er vist ikke noget, der kan lade sig gøre i folkeskolen.

Svar #12
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

nej - det lyder ikke sådan. Men det lyder da spændende. et andet spørgsmål. Jeg fik at vide af en at energitabet er så stort at transformerligningen ikke virker? Siger det dig noget?

Svar #13
14. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

Hvis man laver en transformator hvor man har sat et voltmeter og et amperimeter til primærspolen og sekundærspolen har man lavet en forbindelse til en pære, og to apparater (et der tæller volt og et der tællerampærer - hvad hedder de??) er det så vekselstrøm der løber igennem? - og hvorfor?

Brugbart svar (0)

Svar #14
14. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

De hedder voltmeter og amperemeter.

Brugbart svar (0)

Svar #15
15. juni 2008 af nørddrengen (Slettet)

(Ved ikke om dette kan hjælpe)Det hele ka godt virke meget forvirende.... Men det hele skal forståes som elektromagnetisme ( Altså impulser der strømmer fra enten N mod S eller omvendt) De to spoler bliver placeret på en metalkerne. Når man fører vekselstrøm igennem primærspolen, påvirker man en masse små magnetiske domæner (Nærmest små magneter) inde i metalkernen.
Disse dømæner påvirker så sekundærspolen som (afhængigt af antal vindinger)skaber en ny elektrisk strøm (Men stadig vekselstrøm).

Husk blot at effekten (Altså watt [V*A=W]) ALTID vil være den samme! (Med mindre at du selvfølgelig benytter en MEGET lang ledning med stor modstand)
Men som regel vil energitabet ALTID være så minimalt at det ikke spiller nogen rolle.

Håber dette kunne hjælpe.... hvis ikke så kan du altid spørge igen :D

Svar #16
15. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

det forstod jeg godt. Hvad står bogstaverne for i ligningen =/ ? vendinger*ampære??

Brugbart svar (0)

Svar #17
15. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#16: V er spændingen målt i volt, A er strømstyrken målt i Ampere og W er effekten målt i watt. Normalt er det dog P, der er symbolet for effekt.

Svar #18
15. juni 2008 af Harry Potter (Slettet)

ok. Tusind tak

Brugbart svar (0)

Svar #19
17. juni 2008 af Lindgaard11 (Slettet)

til #11.... vil du ikke forklare forsøget lidt mere detaljeret? kunne virkelig godt tænke mig at prøve det!!!

Skriv et svar til: transformation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.