Fysik

Lydintensitet

16. juni 2008 af Rivaldo07 (Slettet)
Hej drenge og piger.

Jeg skal snart til fysikeksamen, og til denne har jeg trykket overemnet "bølger" og underemnet "lyd". Indenfor denne kategori skal jeg ind på lydintensitet.

Dertil har jeg fået en formel, der hedder:

Lydintensitet = effekt/fladeareal

Udfra denne formel skal jeg lave et eksempel, hvor jeg finder lydintensiteten (i W/m2) - men hvilket eksempel kan jeg lave? :S

Brugbart svar (1)

Svar #1
16. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

Eksempel: En trommehinde med arealet 0.3 cm² påvirkes med effekten 1*10^(-10) W af lyden under en koncert. Beregn intensiteten af lyden på trommehinden.

Løsningen findes ved brug af den formel du nævner:

I = P/A = (1*10^(-10) W)/(0.3 cm²) = 3.333 * 10^(-6) W/m²

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2008 af QaZZaQ

Du leger at du er til koncert med dit favorit band.
Du ved at de lige har indbøbt 4 nye superhøjtalere som har en effekt på 1000w hver!!
Du vil så gerne undersøge hvor langt væk fra scenen du kan stå, og stadig høre musikken.

Så du regner så effekten ud i forskellige afstande.

herefter benytter du formlen
L=10*log(I1/I0)
Hvor L er lydstyrken i DB og I0=10^-12 w/m^2

Så kender du altså lydstyrken i forskellige afstande.
Find på nettet en side vedr. db og lydstyrke for at afgøre hvor høj en lydstyrke der er meget.
http://afdelinger.djh.dk/radio/stories/storyReader$99#rel

jeg ved ikke om 1000 w er meget for en højtaler, ellers så forsøg med noget andet

Svar #3
16. juni 2008 af Rivaldo07 (Slettet)

#1 - mange tak, den nupper jeg!

Hvor mange dB ville det ca. svare til?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

#3.
L = 10 * log((3.333*10^(-6) W/m²)/(10^-12 W/m²)) = 65 dB

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. juni 2008 af –Zeta– (Slettet)

Enten er koncerten meget "mild" eller også står personen bare langt væk fra scenen. Man kunne måske overveje at hundrededoble effekten (lyder voldsomt!), hvorved lydstyrken bliver:

L 10 * log(((100*10^(-10) W)/(0.3 cm²))/(10^-12 W/m²)) = 85 dB

Det ses, at lydintensiteten og lydstyrken ikke er proportional. En fordobling af intensitenten giver altid en lydstyrkeforøgelse på ca. 3 dB.

Bemærk endvidere, at når lydbølger udbredes uniformt i et rum vil intensiteten falde med kvadratet på afstanden fra kilden. Dermed - hvis intensiteten af en bestemt lyd er I_1 ved en afstand R_1 - kan dets intensitet I_2 ved afstanden R_2 findes ved formlen:

I_2/I_1 = R_2²/R_1²

Skriv et svar til: Lydintensitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.