Matematik

SSO, tilrådeligt?

25. september 2004 af Sabrina (Slettet)
Hej alle.

Jeg overvejer at skrive SSO i matematik. I den forbindelse kunne jeg godt tænke mig, hvis I gad skrive jeres positive/negative erfaringer med at skrive i matematik.

Jeg kunne også godt tænke mig at vide, om nogen har skrevet om pi? Kan det anbefales?

Mvh Sabrina

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2004 af Darklord (Slettet)

Det er det bedste fag du kan skrive SSO i, hvis du kan finde ud af det. Man skal bare læse om et emne, og skrive det man har læst med sine egne ord, men ofte er det bare afskrift. Nem og enkel.

At skrive om Pi lyder da til at være ret kedeligt.

Svar #2
25. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Darklord, tak for dit svar.
Har du andre idéer til emner? Det skal lige siges, at jeg ikke har toårigt A-niveau i matematik, men kun 1-årigt.

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2004 af Damon (Slettet)

Sabrina der er lavet udemærkede topics angående forslag til SSO i matematik - søg og du vil finde.

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2004 af madsbs (Slettet)

Skriv om aktuarmatematik!
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=54332

Svar #5
26. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Damon... Jeg føler ikke, at nogen af disse topics dækker den viden, jeg ønsker. Jeg vil meget gerne have positiv/negativ feedback om det at skrive i matematik. Samt feedback på emnet pi.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2004 af madsbs (Slettet)

Pi er emne, som mange skriver om, da der findes meget litteratur om det.l Det må alt andet lige betyde, at kravene skærpes for at skrive om noget bedømmerne ikke har læst om før og derfor bliver imponeret over det.
Men hermed ikke sagt, at opgaven ikke kan blive god, for det kan alle opgaver med den rette indgangsvinkel.

Svar #7
26. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Madsbs... Tak for dit svar.

Kan nogen komme på nogle mere utraditionelle emner?

Jeg har set meget på forskellige emner, men de virker alle rimelig svære og uoverskuelige. Det virker, som om man skal have en del baggrundsviden, som jeg ikke har, til trods for at jeg har matematik på 1-årigt højniveau.

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. september 2004 af Samuel (Slettet)

Selvom, jeg egentlig har sat mig fast på at skrive i biologi, finder jeg det alligevel tiltrækkende at skrive i matematik. Særligt aktuarmatematik, finder jeg spændende.


I en sådan opgave må der vel indgå et vidst element af diskussion? SSO-kravet er jo, at man skal bevæge sig væk fra det refererende plan til det analyserende/diskuterende.

Jeg kunne også godt tænke mig at høre fra nogle, som (med succes) har skrevet SSO i matematik.

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. september 2004 af madsbs (Slettet)

#7:
Du kan skrive om Black-Scholes-formlen, der beregner værdien af aktieoptioner. Men det kan også være svært, og det kræver, at de matematiklærer kan acceptere det. Ellers er der jo statistik, som er et godt emne. Eller komplekse tal.

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. september 2004 af 404error (Slettet)

#8: Diskussion er normalt ikke noget, man går efter i en matematikopgave - eftersom matematik sædvanligvis er af indiskutabel natur. Prøver man alligevel, kan det let gå hen at blive en sludder for en sladder. I en matematik-SSO er det vigtigste først og fremmest, at du demonstrerer dine evner udi skriftlig matematik ved 1) at kunne overskue et antal forskellige kilder, 2) sammensætte kilderne til selvstændigt tekststykke, 3) gøre det på en måde, der dels demonstrerer din forståelse for emnet, dels følger de 'uskrevne regler' for opbygning af matematiske tekster.

Her er 2) så afgjort af størst vigtighed, og det er her, man med sin opgave kan skille sig ud fra "de brede masser". Man står sig således bedst karaktermæssigt ved at vælge et emne, som ikke kan dækkes fuldt ud i en SSO, men som kræver, at man er mere selektiv med de ting, man tager med.

#9: Jeg tror, man er nødt til at være meget emnespecifik, hvis man skal skrive noget fornuftigt om aktuarmatematik. Og bare det at finde et emne af tilpas lødighed er svært. Aktuarmatematik er langt hen ad vejen blot specifikke anvendelser af meget sofistikerede metoder i moderne sandsynlighedsregning. Black-Scholes teori (som vist ikke kan betegnes aktuarmatematik) som du nævner beskæftiger sig med specielle typer stokastiske differentialligninger. Den slags lærer man først om på kandidatniveau i matematikstudiet; det endda forudsat, at man specialiserer sig i sandsynlighedsteori/statistik.

Svar #11
27. september 2004 af Sabrina (Slettet)

Tak for jeres svar :)

Det lyder godt nok tiltrækkende at skrive i matematik.
Min lærer sagde dog i dag, at der ofte ikke er langt fra et 9-tal til et 11-tal i matematik SSO. Og at de gode elever ofte bliver skuffede, da det kommer meget an på sensoren om man får 9-11 :/ Så det lyder rimelig risikabelt.

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. september 2004 af madsbs (Slettet)

#10:
Jeg ved godt, at Black-Scholes ikke har med aktuarmatematik at gøre. Det var bare et andet forslag, eftersom jeg selv er helt vildt med denne model. I øvrigt ved jeg, at man allerede beskæftiger sig med den på sjette semester på HA(mat.)-studiet, ligesom matematik-økonomer skriver (kan skrive) bacheloropgave inden for dette emne (spørg bare Jean, der har lavet en god opgave om formlen).

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. september 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

" Min lærer sagde dog i dag, at der ofte ikke er langt fra et 9-tal til et 11-tal i matematik SSO. Og at de gode elever ofte bliver skuffede, da det kommer meget an på sensoren om man får 9-11 :/ Så det lyder rimelig risikabelt."

Spørg dig selv: Er jeg et geni?

Synes du svaret er ja da: Start!
Synes du svaret er nej da: Kig nærmere på håndarbejdets betyding i 1740'erne.

Brugbart svar (0)

Svar #14
28. september 2004 af 404error (Slettet)

#12: OK, så tillad mig at reformulere - den teoretisk tilfredsstillende tilgang til Black-Scholes og generelle stokastiske differentialligninger lærer man først på kandidatdelen i et meget matematiktungt studie. Som regel vil der ligge mindst tre kurser forud for teorien; hhv. et kursus i målteori, et kursus i målteoretisk sandsynlighed og et kursus i martingaler/stokastiske processer/stokastiske integraler.

Dermed ikke sagt, at man ikke kan skrive/lære om den før. Modellen er selvfølgelig langt mere central i et økonomiorienteret studie, blot her vil man sikkert typisk anlægge en mere pragmatisk tilgang, hvor man bekymrer sig knap så meget om matematiske detaljer. Det er der heller ikke noget i vejen for, for det er jo sjældent teoretikerne, der rent faktisk har brug for modellen til daglig!

Hvis man derfor skal skrive om det i SSO, må det altså være med anvendelse for øje og med en praktisk tilgangsvinkel. Det kan i værste fald blive for løst til en SSO, medmindre man er særdeles påpasselig.

Brugbart svar (0)

Svar #15
28. september 2004 af madsbs (Slettet)

#14:
Det kan jeg jo så kun give dig ret i...
Men det ændrer ikke ved det faktum, at jeg stadig synes, modellen er spændende, og den roser stadig stor anerkendelse blandt aktieoptionsværdiansættere i virksomhederne.
Har du selv skrevet om den?

Svar #16
28. september 2004 af Sabrina (Slettet)

#13, -1^(1/2)

Kan du uddybe lidt?
Jeg vil bestemt ikke kalde mig noget geni. Men har da godt fat i matematik.

Brugbart svar (0)

Svar #17
28. september 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

#16: Undskyld, jeg er bare narcissist fra naturen side af. Min pointe er imidlertid: Du skal ikke gå og tænke "det klarer jeg aldrig", men derimod "så er 13-tallet hjemme".

Real ultimate power.

Your pal, -1

Brugbart svar (0)

Svar #18
29. september 2004 af 404error (Slettet)

#15: Ja, men det er jo også en helt anden sag! Modellens anvendelighed skal jeg ikke kunne udtale mig om, men avanceret sandsynlighedsregning er altid fascinerende.

Nej til dit spørgsmål, jeg har ikke skrevet om modellen - den slags er ikke mit felt. Og i tråd med mit tidligere svar, eftersom jeg først lige er startet på overbygningen, har jeg endnu ikke haft den nødvendige teori, derved at jeg endnu ej har lært om hverken videregående stokastiske processer, martingaler i kontinuert tid eller stokastiske integraler. Den slags er tunge sager.

Brugbart svar (0)

Svar #19
29. september 2004 af Jean

Til madsbs:

Ang. Black-Scholes formlen.

Med mindre man har meget sadistiske tendenser, vil jer klar ikke anbefale at skrive om Black-Scholes formlen. Vores BA projekt var kun om praktisk anvendelse af formlen herunder estimering af relevante størrelser, vi gjorde på ingen tid noget forsøg på at bevise den.

Men jeg følger pt. stokastiske processer som er en efterfølger til videregående sandsynlighedsteori, og i efterfølgeren til dette kursus, stokastisk kalkyle 1+2 bliver BS bevist, så vidt jeg er informeret :)



Brugbart svar (0)

Svar #20
29. september 2004 af madsbs (Slettet)

#19:
Hehe, det vil jeg så lade være med, selvom resultatet af din opgave da var ganske godkendt, så vidt jeg erindrer.

Skriv et svar til: SSO, tilrådeligt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.