Fysik
eksamen-Øret og dB-skalaen
17. juni 2008 af
stfan_2665 (Slettet)
den faglige samtale vil tage udgangspunkt i en ørets anatomi, samt beregning af dB.
Det der med beregning af dB, har jeg sku ikke helt fatte det ville være fed hvis der lige var en der gad hjælpe mig lidt på vej.
:D
Det der med beregning af dB, har jeg sku ikke helt fatte det ville være fed hvis der lige var en der gad hjælpe mig lidt på vej.
:D
Svar #1
17. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)
Først skal du være med på at lydintensiteten er givet ved
I=P_0/(4*pi*r^2)
I måles i W/m^2
Herved indfører vi lydstyrken givet som
L=10*log(I/I_0), hvor I_0=1*10^-12 W/m^2 er en konstant.
L måles i dB
I=P_0/(4*pi*r^2)
I måles i W/m^2
Herved indfører vi lydstyrken givet som
L=10*log(I/I_0), hvor I_0=1*10^-12 W/m^2 er en konstant.
L måles i dB
Svar #2
17. juni 2008 af juventuz (Slettet)
Her er et eksempel fra et andet indlæg http://studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=544031
Du leger at du er til koncert med dit favorit band.
Du ved at de lige har indbøbt 4 nye superhøjtalere som har en effekt på 1000w hver!!
Du vil så gerne undersøge hvor langt væk fra scenen du kan stå, og stadig høre musikken.
Så du regner så effekten ud i forskellige afstande.
herefter benytter du formlen
L=10*log(I1/I0)
Hvor L er lydstyrken i DB og I0=10^-12 w/m^2
I dB svarer det til
L = 10 * log((3.333*10^(-6) W/m²)/(10^-12 W/m²)) = 65 dB
Enten er koncerten meget "mild" eller også står personen bare langt væk fra scenen. Man kunne måske overveje at hundrededoble effekten (lyder voldsomt!), hvorved lydstyrken bliver:
L 10 * log(((100*10^(-10) W)/(0.3 cm²))/(10^-12 W/m²)) = 85 dB
Det ses, at lydintensiteten og lydstyrken ikke er proportional. En fordobling af intensitenten giver altid en lydstyrkeforøgelse på ca. 3 dB.
Bemærk endvidere, at når lydbølger udbredes uniformt i et rum vil intensiteten falde med kvadratet på afstanden fra kilden. Dermed - hvis intensiteten af en bestemt lyd er I_1 ved en afstand R_1 - kan dets intensitet I_2 ved afstanden R_2 findes ved formlen:
I_2/I_1 = R_2²/R_1²
Du leger at du er til koncert med dit favorit band.
Du ved at de lige har indbøbt 4 nye superhøjtalere som har en effekt på 1000w hver!!
Du vil så gerne undersøge hvor langt væk fra scenen du kan stå, og stadig høre musikken.
Så du regner så effekten ud i forskellige afstande.
herefter benytter du formlen
L=10*log(I1/I0)
Hvor L er lydstyrken i DB og I0=10^-12 w/m^2
I dB svarer det til
L = 10 * log((3.333*10^(-6) W/m²)/(10^-12 W/m²)) = 65 dB
Enten er koncerten meget "mild" eller også står personen bare langt væk fra scenen. Man kunne måske overveje at hundrededoble effekten (lyder voldsomt!), hvorved lydstyrken bliver:
L 10 * log(((100*10^(-10) W)/(0.3 cm²))/(10^-12 W/m²)) = 85 dB
Det ses, at lydintensiteten og lydstyrken ikke er proportional. En fordobling af intensitenten giver altid en lydstyrkeforøgelse på ca. 3 dB.
Bemærk endvidere, at når lydbølger udbredes uniformt i et rum vil intensiteten falde med kvadratet på afstanden fra kilden. Dermed - hvis intensiteten af en bestemt lyd er I_1 ved en afstand R_1 - kan dets intensitet I_2 ved afstanden R_2 findes ved formlen:
I_2/I_1 = R_2²/R_1²
Svar #4
17. juni 2008 af juventuz (Slettet)
Der mangler lige nogle beregninger i #2, men dem finder du i linket. Held og lykke!
Skriv et svar til: eksamen-Øret og dB-skalaen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
