Fysik

Græs og gamma-stråling

21. juni 2008 af cinq (Slettet)
Hvordan kan følgende opgave løses?

"Nogle græsfrø skal i forbindelse med et biologisk eksperiment udsættes for gamma-stårling. Hvor mange gange øges den stråling frøene modtager, hvis kildens afstand til frøerne ændres fra 20 cm til 20 cm?"

Skal man have fat i halveringstykkelsen?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2008 af DON CARLOS (Slettet)

20 cm til 20 cm? Jeg regner med du har skrevet forkert. Men ja, få fat halveringentykkelsen og opstil en ligning.

Svar #2
21. juni 2008 af cinq (Slettet)

ja hov, fra 60 til 20 cm :)

Ok, halveringstykkelsen er givet ved: x1/2 = log(1/2)/log(a)

Men hvad er a? Jeg synes det optræder alle steder, men jeg ved aldrig rigtig, hvad det betyder..

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Det er fordi du kan opstille intensiteten som funktion af græstykkelsen, som vil følge b*a^x.

Hvis det er de eneste informationer du har fået, så bliver du nød til athave fat i halveringstykken for den givne gamme-stråling? (men hvilken isotop er det?)

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juni 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Ups. Du kan sagtens løse den, lidt ukonkret godt nok, men det kan du godt.

Bare tænk 60-30, halvering osv.

Sæt 60 cm = I_0, og opstil en funktion.

Svar #5
21. juni 2008 af cinq (Slettet)

der er da ikke tale om halvering fra 60 til 20

Umiddelbart ville jeg bare sige at den 2 gange mindre, men det er ikke rigtigt. Jeg har nemlig facit, og det er 9.

Hvad mener du med at 60 skal sætes i I_0 ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. juni 2008 af DON CARLOS (Slettet)

Hmm. Husk at enheder er vigtige i fysik, hvad består facit af? Procent? Bq? Formkager?

Du kan opstille et sammenhæng, hvor du antager at I_0 = 60 cm = 100 %, og dermed opstille en ligning:

I_n=I_0 og(et eler andet) -> I_n=100 og...

Jeg vil helst undgå at lave dine lektier, men prøv dig lidt frem. Så får du den noget så tilfredsstillende 'AHA'-følelse.

Held og lykke med den :)

Skriv et svar til: Græs og gamma-stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.