Samfundsfag

økonomi

21. juni 2008 af Bras (Slettet)
lidt flere spørgsmål:

1. Hvordan kan man få overskud/balance på betalingsbalancen, hvis et land evt. har underskud?

2. Hvordan kan der forekomme cost-push inflation?

3. Hvad går penge, valuta og indkomstpolitik ud på kort fortalt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2008 af Doctor Dinesen (Slettet)

Er ikke særligt hård inden for samfundsfag, men jeg kan i hvert fald give et bud på 1'eren.

Hvis et land har underskud, bliver staten på den ene eller anden måde nød til at gøre et økonomisk indgreb og f.eks. sænke borgernes forbrug. Noget der er helt modsat af det som der er sket med den nye regions - kommuneaftale, hvor staten har givet en pengeindsprøjtning til den offentlige sektor.

Ehh.. håber det hjælper.

Svar #2
22. juni 2008 af Bras (Slettet)

Hm, jeg har tænkt meget over 1'eren, men kan man ikke gå ind og bruge den der devaluering af valutaen, så der sker en større eksport end import i landet?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. januar 2009 af Pellerøv (Slettet)

- Bras

Jo man kan i princippet godt gå ind og devaluere et lands valuta. Men alt afhængig hvilket land det er, eftersom der er forbehold. Hvis landet evt. er Danmark, så skal vi have haft underskud på Betalings Balancen i MEGET lang tid (ca. 10 år), desuden skal det være et meget stort underskud. Det ville desuden være rimelig svær for Danmark at devaluere, fordi godt nok er det regeringen som skal fremlægge en tilladelse til ERM2-samarbejdet + Euro-landene, hvor der begge steder er VETO-ret. Hvilket vil sige, alle landene skal stemme ja til tilladelse, hvis blot ét land stemmer nej bliver tilladelsen afvist. 

Men i princippet er devalueringen kun "opfundet" for at påvirke betalingsbalancen.

Såe, alt afhængig af forbeholdene ville jeg foreslå; Stram finanspolitik, ved enten at investere mindre, som har en direkte effekt på efterspørgslen (hvilket vil sige, at der sker noget med hele beløbet) eller sætte skatterne op, som dog kun har en indirekte effekt på efterspørgslen (eftersom opsparingen får sin del).


Skriv et svar til: økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.