Fysik

Hjælp til FSA Transformation

22. juni 2008 af smiley-smiley (Slettet)
hej q:

jeg har snart fysik eksamen :(
Er der nogen af jer der kan forklare mig
hvordan en transformer virker ?
og transformation over store afstande ?

eller notater jeg kan bruge ??

Også noget med Vekselstrøm og induktion?

jeg håber på at der er nogen der kan hjælpe mig


:)

på forhånd
tak ...

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. juni 2008 af Jerslev

#0: Puha, i folkeskolen er man nødt til blot at acceptere nogle ting vedr. transformation.

En transformator virker pga. den lov, der kaldes Faradays lov. Den siger, at varierer man et magnetfelt vil variationen inducere en spænding. Praktisk set er der tale om, at du sender en vekselstrøm ind i din transformator ved at smide det igennem primærspolen. Denne vekselstrøm, netop fordi den skifter retning hele tiden, vil skabe et varierende magnetfelt i jernkernen og da jernkernen også går igennem sekundærspolen vil det varierende magnetfelt her inducere en spænding i vindingerne i sekunderdærspolen. Styrken og spændingen på den inducerede strøm afhænger af den indgående strøm samt antallet af vindinger på begge spoler.

På kraftværker transformeres spændingen på strømmen meget højt op. Dermed bliver strømstyrken stærkt reduceret, og da den tabte effekt går som P=RI², hvor P er den tabte effekt, R er modstanden og I er strømstyrken, minimeres den tabte effekt i ledningerne fra kraftværket og ud til forbrugerne.
- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
22. juni 2008 af smiley-smiley (Slettet)

# 1
mange mange tak :)
jeg vil prøve og forstå den


:D

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. juni 2008 af Jerslev

#2: Faradays lov er lidt meget over folkeskoleniveau. Det kræver en del matematik, du ikke kunne drømme om at forstå. :P Det er bl.a. en af de ting, man bare må acceptere. ;)
- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
22. juni 2008 af smiley-smiley (Slettet)

:P
men tak alligevel

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. juni 2008 af mathon

transformation:
primærspolen
gennemstrømmes af en vekselstrøm, hvorved den virker som en elektromagnet med vekslende magnetfelt/feltlinjer.

De vekslende magnetiske feltlinjer ensretter skiftevis U-kernens "småmagneter" i opad- og nedadgående retning, således at

sekundærspolen
konstant udsættes for et varierende magnetfelt, som inducerer en vekselspænding i sekundærspolen.


BEMÆRK
de elektriske primær- og sekundærkredsløb er HELT separate
medens
magnetfeltet er FÆLLES


Us/Up = Ns/Np = Ip/Is
hvoraf

Us = (Ns/Np)*Up
og
Ns*Is = Np*Ip .......Ampere*vindingstal er konstant



energigevinst ved transformation
se
http://peecee.dk/upload/view/117856

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. juni 2008 af mathon

energigevinst ved transformation ---> energibesparelse ved transformation

Svar #7
23. juni 2008 af smiley-smiley (Slettet)

tak... alle

:D

Skriv et svar til: Hjælp til FSA Transformation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.