Fysik

En sten

22. juni 2008 af cinq (Slettet)
Okay, sidder her og funderer over et spørgsmål om en sten.

"En sten kastes lodret i vejret med 2,5 m/s. Hvor højt kommer den på?"

Mangler der ikke nogle oplysninger for at besvare dette spørgsmål? Eksempelvis stenens masse?

Brugbart svar (1)

Svar #1
22. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Nej, det gør der ikke. Prøv at opstille ligningerne, du vil bruge. Start med at regne symbolsk.

Svar #2
22. juni 2008 af cinq (Slettet)

mhh.. umiddelbart ville jeg bruge formlen: Ekin = 0,5*mv^2..

Men jeg har jo kun farten (v).. Skal jeg gætte mig til massen?

Svar #3
22. juni 2008 af cinq (Slettet)

Når jeg har den kinetiske energi, kan jeg vil fortsætte med formlen mgh og finde højden.. Da den kinetiske og den potentielle energi vel er ens?

Brugbart svar (1)

Svar #4
22. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du kan antage at energien er bevaret, derfor er Emek=0. Du ved også at Emek=Ekin + Epot. Isolér nu h i Epot.

Brugbart svar (1)

Svar #5
22. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Nej, gør det symbolsk. Du tilfører stenen en kinetisk energi på: E_kin=0,5*m*v². Denne energi omdannes til potentiel energi, da der er energibevarelse.

E_kin=E_pot <=> 0,5*m*v²=m*g*h <=> 0,5*v²/g=h

Som du ser går masssen ud af beregningen. Dvs., at to sten med forskellige masser kommer lige højt op, hvis du giver dem den samme starthastighed.

Svar #6
22. juni 2008 af cinq (Slettet)

Altså refererer du til formlen Epot = mgh?

Brugbart svar (1)

Svar #7
22. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Læs #5 Han har udledt den formel du skal bruge :)

Svar #8
22. juni 2008 af cinq (Slettet)

#5

Okay altså: 0,5*2,5 m/s / 9,82 m/s^2 = 0,1 ?

Svar #9
22. juni 2008 af cinq (Slettet)

Jeg må indrømme, jeg ikke forstår det sidste af dine tre led. Hvordan kan du isolere h på den måde? Hvorfor fjerner du bare m?


Svar #10
22. juni 2008 af cinq (Slettet)

Ah nu forstår jeg hehe.. Ja, undskyld jeg forstår ikke det mest elemtære matematik hehe

Altså der er jo et m på begge sider af lighedstegnet, og så kan man fjerne dem, ikke?

Brugbart svar (1)

Svar #11
22. juni 2008 af Jerslev (Slettet)

#10: Jo; jeg vælger at dele med massen af stenen på begge sider af lighedstegnet. Matematisk må jeg godt, for massen er ikke lig nul.

Brugbart svar (1)

Svar #12
22. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

#10 Og samtidig deler han med tyngdeaccelerationen så du har et udtryk for h.

Svar #13
22. juni 2008 af cinq (Slettet)

Tak for jeres svar. I er gode til at forklare :)

Brugbart svar (1)

Svar #14
22. juni 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ja, det gik egentlig meget godt :)

Skriv et svar til: En sten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.