Fysik

differentialligning

28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)
er der ikke nogle, der vil give mig ret i at følgende differentialligning ikke har nogen løsningskurve gennem (0,0):

dy/dx = 3x^2*(y-1)

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

Det har den ikke nej, da man ved seperation af variable får 0=x^3-ln(y-1)+k, og da ln ikke er defineret for værdier mindre eller lig med 0.

Svar #2
28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

tak.. i så fald giver opg. 6 spg. b) ikke megen mening i dette opgavesæt http://us.uvm.dk/gymnasie//almen/eksamen/opgaver/2002/vinter/med0183v.pdf ??

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2003 af 404error (Slettet)

Jo det gør det i allerhøjeste grad. Lurch er forkert på den. Der eksisterer skam en sådan løsning.

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

argh, lidt for hurtig på aftrækkeren. Sorry. min fejl

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

argh, lidt for hurtig på aftrækkeren. Sorry. min fejl

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

ups det kom 2 gange. Øhhh, nu har jeg kigget lidt på den, og jeg kan ikke lige se hvordan der kan være en løsning gennem (0,0) til differentialligningen y'=(3x^2)(y-1)?
Er vi enige om man skal bruge seperation af variable?
Kan det ikke bare være opgaven at finde ud af der ikke er en løsning gennem (0,0)?
404error, kan du ikke lige skrive hvor fejlen ligger, hvis jege r galt på den?

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. marts 2003 af Esmil (Slettet)

Hmm, det skulle da lige være k = pi*i

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

ja, der findes en løsning til differential ligningen hvis man regner med komplekse tal! Men da sættet er fra en gymnasieekssamen, regnes der kun indenfor de reele tal, og så kan jeg umiddelbart ikke se hvordan der kan være løsning gennem (0,0)

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

ja, der findes en løsning til differential ligningen hvis man regner med komplekse tal! Men da sættet er fra en gymnasieekssamen, regnes der kun indenfor de reele tal, og så kan jeg umiddelbart ikke se hvordan der kan være løsning gennem (0,0)

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. marts 2003 af Esmil (Slettet)

Det jeg mener er også, at det er den eneste løsning jeg kan se gennem (0,0)

Brugbart svar (0)

Svar #11
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

Min computer opfører sig meget sært.....

Til Søren,
Jeg er ret sikker på at der ikke findes nogen løsning til differentialligningen der går gennem (0,0), når man kun regner i reele tal. Siden komplekse tal ikke er en del af gymnasie pensum, må svaret på opgaven være at der ikke findes nogen løsning gennem det punkt inden for de reele tal..

Svar #12
28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

skulle jeg også mene... de plejer bare ikke at stille opgaver, der ikke kan løses..

Brugbart svar (0)

Svar #13
28. marts 2003 af Lurch (Slettet)

Jeg er fra 3.g, og har efterhånden lavet rigtigt mange af det fordømte eksamens opgaver.....:D Der er til tider opgaver som denne, hvor man f.eks. finde skæring mellem linier, hvor de faktisk ikke skær. Så disse trick spm. findes! FORDØMT! :P

Svar #14
28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

heh.. ja, meget.. men 404error mener åbenbart noget andet.. han må meget gerne uddybe

Svar #15
28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

...og løsninger i de komplekse tal har ingen interesse

Brugbart svar (0)

Svar #16
28. marts 2003 af 404error (Slettet)

Prøv at anføre den løsning, du får ved separation af variable. Det kan muligvis kaste lidt lys over sagen!

Svar #17
28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

y = exp(x^3 + k) + 1.. det er jo tydeligt, at y altid er større end 1 og at en løsningskurve aldrig kan gå gennem (0,0)

Svar #18
28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

hmmm, der er nu en reel løsning. Når I løser den i første omgang integrerer I jo 1/(y-1). Det kan I kun under en forudsætning om at y_0>1 ikke?

Hvordan løser man den så for y_0
Nu kan I under forudsætning at y_0
No trick question!

Svar #19
28. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

hmm.. du har ret..

Brugbart svar (0)

Svar #20
28. marts 2003 af 404error (Slettet)

Ja, det er en klassiker at man ikke integrerer ln korrekt. Husk altid numerisk!

Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.