Matematik

Andengrads Polynomie

09. juli 2008 af DonAnker (Slettet)
Hej.


Jeg kan simpelthen ikke forstå de her polynomier. Jeg går på matematik-kursus på studieskolen som forberedelse til HA. Almen, men det her polynomier kan jeg simpelthen ikke forstå.

Sidder med en opgave nu der hedder:

Tegn grafen for andengradspolynomiet givet ved
F(x) = -x^2-2x+1

Help anyone?



Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juli 2008 af Daniel TA (Slettet)

Da a er negativ (-1) vender grenene på parablen nedaf. Endvidere kan du se, at den skærer y-aksen i 1. Et andengradspolynomium har punktet (0,c), når dette polynomium er af typen f(x)=ax^2+bx+c

Til at hjælpe med at tegne grafer, kan du benytte dig af dette lille grafprogram, der kan en helt masse. http://www.padowan.dk/graph/Download.php

Svar #2
09. juli 2008 af DonAnker (Slettet)

Okay! Tak for det hurtige svar.

Det bliver jo nok ikke sidste gang jeg sidder med det her, kunne jeg så få dig til at gennemgå udregningerne? Hvis det ikke er for meget arbejde?

Fordi jeg har flittigt taget noter, men selvom jeg sidder og prøver og finde A,B,C og diskriminant, giver det ingen mening for mig.

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. juli 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jeg skal nok hjælpe, men med hvad præcis?
Jeg kan fortælle at
a=-1
b=-2
c=1

Hvis man skal finde diskriminanten skal det være en ligning, det gør du ved at sætte forskriften lig med 0, altså

0=-x^2-2x+1

Er det den ligning du skal have hjælp til?

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juli 2008 af badooo (Slettet)

Hvilke udregninger? Du har et grafprogram, der gør det for dig...

Hvis du skal skitsere uden grafprogram, skal du se på følgende:

- Fortegnet af a. Er det negativt er parablen "sur". Er a positivt er parablen glad (danner et glad smil)
- Diskriminanten. Den giver et overblik over, hvor mange skæringer der er med x-aksen.
Diskriminanten d beregnes via: d = b^2 - 4*a*c .
Hvis:
d er positiv, findes der 2 skæringer med x-aksen.
d er negativ findes der ingen skæringer med x-aksen.
d = 0 ligger parablens toppunkt på x-aksen.

- Skæringspunkterne. Når du har beregnet diskriminanten skal du beregne, hvor de eventuelle skæringer er henne på x-aksen (rødderne). De beregnes via:
x1 = (-b-sqrt(d))/(2a)
og
x2 = (-b+sqrt(d))/(2a)

- Toppunktets beliggenhed. Det er det sidste du skal have fat i, for at skitsere parablen.
x-koordinatet beregnes via: x = -b/2a
y-koordinatet beregnes via: y = -d/4a

Svar #5
09. juli 2008 af DonAnker (Slettet)

Jamen jeg skal bare forstå hvordan jeg komme frem til de korrekte tal.. Inden jeg skrev her har jeg fyldt et a4 ark med skriblerier, og intet af det gav mening, så jeg har brug for en grundig forklaring til hvordan jeg løser opgaven.

Så hvis jeg nu skal løse den ligning, hvad gør jeg så? Og hvordan kommer jeg videre?

(hvis du har paypal donerer jeg gerne lidt mønt for din tid)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. juli 2008 af Daniel TA (Slettet)

Studieportalen er gratis og vi hjælper af egen fri vilje.

Hvis det er denne ligning, 0=-x^2-2x+1, der skal løses er fremgangsmåden her

d=(-2)^2-4*(-1)*1=4+4=8 da d>0 er der to løsninger.

x=(-b +/- sqrt(d))/(2a) sqrt=kvadratrod

x=(2 +/- sqrt(8))/(2*(-1))

Nu skal du bare taste din to ind på din lommeregner (hver opmærksom på, at +/- betyder + og -) og du finder de to skæringer med x-aksen

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. juli 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/122779

Svar #8
16. juli 2008 af DonAnker (Slettet)

Jeg kom i tanke om jeg aldrig fik sagt tak for hjælpen.

Så en dybfølt tak til alle der hjalp mig herinde.

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. juli 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det var så lidt ;)

Skriv et svar til: Andengrads Polynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.