Fysik

Hydrogens spektrum

17. august 2008 af LiFex (Slettet)

Jeg sidder med en rapport om hydrogens spektrum og er en lille smule forvirret over hvordan jeg bør bearbejde mine data.

Mit formål er, at "undersøge det synlige lys, der udsendes af hydrogen og beregne de tilsvarende energiovergange og niveuer.

Jeg ved jeg skal:

-udregne nogle bølgelængder

vha enten : sin(teta)=lamda/gitterkonstant --> sin(teta))*gitterkonstant = lamda

eller Rydbergformlem 1/lamda=R*(1/m^2-i/n^2) --> 1/ans

-Herefter sammenligne resultater og se om det er rimeligt

Hvis det er rydbergformlem hvad er da m og n idet mit udgangspunkt er vinkler for farverne aflæst fra et goniometer?

Vha goniometeret og et geigerrør, har jeg målt 0. orden og de fire farver fra violet til rød på henholdsvis højre og venstre side. 

Jeg tror nok at jeg skal trække 0.ordens gradtallet væk, men jeg ved ikke helt hvordan i og med nogle af resultaterne på venstre side bliver negative.

Jeg tænker, jeg skal sammenligne bølgelængder med hvad der er normalt kendt for de forskellige farver i synligt lys og se om forsøget passer hertil. Så er der noget med en relativ afvigelse, som jeg ikke ved, om det giver mening at tage udgangspunkt for bølgelængden af differencerne på venstre og højre side, for hver enkelt farve.

Herefter kan jeg godt se, at fotonenergierne kan udregnes, sålænge jeg finder bølgelængderne.

Håber der er nogen derude der forstår hvad jeg mener, og kan hjælpe med en afklaring. Jeg væbner mig med tålmodighed og venter i spænding, på vise ord.

På forhånd tak.

Aka


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. august 2008 af peter lind

Jeg er ikke helt klar over hvad du mener.; men noget kan jeg da ige.

I Rydbergformlen er n og m naturlige tal. De angiver overgange i atomet fra tilstande med hovedkvantetal n til hovedkvanytetal m. Du skal finde m og n så de beregnedegder passer til de målte så godt som mulig.

Med hensyn til ralativ afvigelse skal du angive den relative forskel mellem målt bølgelængde og beregnet bølgelængde.


Svar #2
17. august 2008 af LiFex (Slettet)

Tak, jo det hjalp lidt:) m og n er da henholdsvis ordensnumre på højre og venstre side? (goniometeret bruges til aflæsning af de samme farver på højre og venstre side)

Hm...prøver at spørge på en anden måde. Ville det være en mulighed, at aflæsning af 0.orden ikke skal bruges til noget?

-aka


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. august 2008 af peter lind

Beklager. jeg havde lavet nogle stavefejl og lignende i #1.

n og m har ikke noget som helst med din forsøgsopstilling at gøre. Det er en formel, der fortæller hvilken bølgelængder der kan udsendes eller absorberes af brint. Hvis du bruger et regneark kan du meget hurtigt få beregnet en række bølgelængder, som du så kan sammenligne med det observeret. De kan eventuelt også slås op i en tabel.

Jeg er ikke helt klar over din forsøgsopstilling; men normalt er 0. orden ingen bøjning. Det du skal bruge er vinkel afbøjningen af forste orden, hvilket er det samme som vinklen mellem 0. orden og 1. orden.. Hvis du har bøjningen på begge sider af 0. orden kan du måle vinklen mellem disse. Det halve af denne vinkel vil så være den vinkel, du skal bruge i gitterformlen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. august 2008 af mathon

niveauernes beregning kunne jo tænkes at
være:

1) beregning af 1/λ ud fra gitterformlen : 1/λ = n/[d*sin(θn)]

2) beregning af n ud fra Rydbergformlen. n/[d*sin(θn)] = Ry*[1/4-1/n2)

dvs.
n = 1/√((1/4)-n/(Ry*d*sin(θn)))


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. august 2008 af mathon

rettelse:
her må foretages en variabelretning, da vi har to n med hver sin betydning

forslag
n = 1/√((1/4)-p/(Ry*d*sin(θp)))
hvor
n'te orden erstattes af p'te orden, da du sikkert ønsker at bebeholde m og n i Rydbergformlen :-)


Svar #6
17. august 2008 af LiFex (Slettet)

tak:)


Skriv et svar til: Hydrogens spektrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.