Fysik

Haveringstid?

24. august 2008 af delidolu (Slettet)

Håber i kan hjælpe mig med følgende, da jeg virkelig gerne vil forstå det?

En luftprøve fra et kælderrum indeholder 25*10^6  222^_82Rn-atomer (ved ikke hvordan jeg skal skrive det eller , det skal forestille en isotop, altså 222 nukleoner og 82 som atomets eget nummer).

222^_82Rn henfalder ved a-henfald med en halveringstid på 3,825 døgn.

a) beregn antallet af 222^_82Rn-kerner i luftprøven efter 1 døgn????

Venter spændt ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Brug: N(t)=N0·0,5(t/T½)


Svar #2
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

er dette korrekt:

N(t)=N0·0,5(t/T½)

1 døgn = 60 min = 3600 sek

N(t)=25*106 · 0,5 (3600sek/3,825) = 0

det giver nul , whyy ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det burde ikke give 0, men ret lige halveringstiden til sekunder også.


Svar #4
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

jeg har også lavet det andet forkert  (t) altså

det skulle gerne være således 1 døgn = 86400 sek

en hvordan skal jeg lave halveringstiden til sekunder ?

3,825 * ? kan du lige hjælpe med dette også ,, ih ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

3,825*24*60*60s

Først fra døgn -> timer -> min -> sekunder :)


Svar #6
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

ej det giver stadig nul ?

N(t)=25*106 · 0,5 (86400sek/330480sek) = 0

?


Svar #7
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

skal det give dette

N(t)=25*106 · (0,5) (3600sek/3,825) = 20856400,42


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

#7 Ja, det får jeg også. Husk at de to tider skal være samme enhed. Du kan godt regne dem begge i døgn, da enhederne går ud med hinanden. Men du må ikke blande dem!


Svar #9
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

N(t)=25*106 · 0,5 (86400sek/330480sek) = 20856400,42

sådan må det være ? er lidt besværlig ,, sorry ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

#9 Bedre, læs lige #8 også for en forklaring :)


Svar #11
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

men skal man ikke altid regne med sekunder i fysik ? eller må man godt i dette tilfælde fortsætte med døgn , da resultatet alligevel giver det samme ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ja her må du godt bruge døgn. Hvis vi lige hurtig kigger på den brøk der er:

(1*24*3600s)/(3,825*24*3600s)

Som du kan se, så går 24*3600 ud med hinanden og tilbage står det samme. Derfor er det iorden at bruge døgn i dette tilfælde, men hvis du vil være på den sikre side, så regn altid i sekunder og de andre SI enheder hver gang! :)


Svar #13
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

virkelig sødt af dig , den siger så i næste opg:

hvor lang tid skal der gå, før prøven kun indeholder 10% af det oprindelige antal 22286Rn-kerner ?

hvordan gør man så , en bestemt ligning igen eller ?

20856400,42 - 90% :S


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jeg er her for at hjælpe ;)

Du ved at N0 svarer til 100%. Så siger du:

N0*0,10=N0*0,5(t/T½) og isolerer med hensyn til t. Prøv at gøre det i hånden, så vil du se, at det kun afhænger af havleringstiden T½.


Svar #15
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

der er mange ubekendte nu , du siger vores N0 svarer til 100% , skal der så stå 0,100 der hvor der står N0 ogg der hvor halveringstiden skal stå , er det det her som vi fant før i sekunder = 3,825*24*60*60 = 330480sek, således ? det giver nemlig ikke mening ooppe i hovedet på mig , hehe .. og ved heller ikke hvordan jeg skal isolere t , den står sådan et besværligt sted ?

N0*0,10=N0*0,5(t/T½)

<=> 0,100*0,10=0,100*0,5(t/330480sek)

Brugbart svar (1)

Svar #16
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Okay. For det første er 100%=1 :) Det ved du også godt.

Som sagt tidligere går du aldrig helt galt i byen, hvis du bruger SI enheder, så brug gerne sekunder.

Nu regner jeg uden at sætte tal ind, så kan du selv gøre det bagefter.

0,10*N0=N0*0,5(t/T½)

0,10*N0/N0=0,5(t/T½)

ln(0,10)=t/T½*ln(0,5)

ln(0,10)/ln(0,5)=t/T½

T½*ln(0,10)/ln(0,5)=t


Svar #17
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

har lavet det hele på papiret nu , og får dette i sidste led ,

330480sek*ln(0,10)/ln(0,5)=t=1097830,797 sekunder

passer dette ?


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Helt rigtigt. Og det svarer til 12,7 døgn :)

Flere opgaver? xD


Svar #19
24. august 2008 af delidolu (Slettet)

ej hvor det her bare dejligt , når man altså forstår det , hehe .. JEg har masser af opgaver hehe .. masser

Takker dig virkelig for det , virkelig ,, lægger flere indlæg her om lidt ,, hehe :D


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. august 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jeg kender følelsen :)

Det var så lidt. Det er dejligt at hjælpe andre, så nu regner jeg med, at du kan hjælpe andre med samme problem. Det kunne være godt.


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.