Matematik

vektor

30. august 2008 af Helski (Slettet)

Jeg har 4 vektorer a (-8 , -10) b (-4 , 5) c (2 , 2,5) og d (-12, 15)

Jeg skal nu bestemme hvilke vektorer der er 1) parallelle 2) ensrettede og 3) modsat rettede.

I min bog står der: To vektorer a og b kaldes parallelle netop når der findes et tal t, med t (to strege med en pil igennem) 0, så a = t * b

To vektorer a og b kaldes ensrettede netop når der findes et  positvt tal t,  så a = t * b

To vektorer a og b kaldes pmodsat rettede netop når der findes et negativt tal t,  så a = t * b

Håber der er en der kan give et taleksempel


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. august 2008 af Blaavand (Slettet)

Hvis vi er i to dimensioner, ser det koordinatspecifikt således ud:

To vektorer (a,b), (c,d) er parallelle hvis der findes et tal t, så (a,b) = t * (c,d) = (t*c,t*d).

Hvis t er positiv er vektorerne ensrettede, og hvis t er negativ er vektorerne modsat rettede.

Fx: (1,2) er parallel med (2,4) og (-2,-4). Men (1,2) er ensrettet med (2,4) og modsat rettet (-2,-4).

Hvis du er i tredimensioner skal du blot udvide med en ekstra koordinat i vektorerne.

Håber det hjælper til forståelsen af definitionerne.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. august 2008 af peter lind

Hvis du ser på vektorerne a og b, vil du opdage at forstekoordinaten  af a er det halve af førstekoordinaten af b. For at de skal være parallele skal det samme gælde for anden koordinaterne.


Svar #3
30. august 2008 af Helski (Slettet)

Vi fik bare at vide af vores lærer, at vi skulle skrive ligninger op for hvordan det kunne bevises


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. august 2008 af Blaavand (Slettet)

Hvis vi er i to dimensioner:

To vektorer a = (a1, a2) og b = (b1, b2) er parallelle netop når der findes et tal t så følgende to ligninger er opfyldt:

a1 = t * b1
a2 = t * b2

Hvis t < 0 er vektorerne modsatrettede og hvis t>0 er vektorerne ensrettede.


Svar #5
31. august 2008 af Helski (Slettet)

Hvordan er det man isolerer t???

er det bare t = b1/a1


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. august 2008 af Blaavand (Slettet)

ja


Skriv et svar til: vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.