Matematik

Hjælp til reducering

04. september 2008 af miss13 (Slettet)

HEJ HASTER MED HJÆLP! SKA AFL, IMORGEN! :)

Nogle der kan hjælpe mig lidt ud med denne opg. reducere udtrykket:

3(p+q)^2-6p(q-p) --> 3*(p+q)*(p*q) - 6 * p * (q-p) --> ??

ja, altså kan ik huske hvordan jeg lige skal forsætte.. So somebody help :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. september 2008 af badooo (Slettet)

3(p+q)^2-6p(q-p)

En idé er at splitte det hele op, og udregne de forskellige led for sig, istedet for at gøre det i samme udregning. Især, hvis man ikke er vant til at kigge på lidt mere uoverskuelige stykker:

3(p+q)^2 = 3(p^2+q^2+2pq) = 3p^2 + 3q^2 + 6pq

-6p(q-p) = -6pq + 6p^2

Vi sætter dem så sammen:

3p^2 + 3q^2 + 6pq -6pq + 6p^2 

Og vi reducerer:

9p^2 + 3q^2

Som vi ikke kan reducere yderligere.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Først skal du bruge kvadratsætningen:

(kvadratet på en toleddet størrelse er kvadratet på den første, kvadratet på den anden plus det dobbelte produkt)

(p+q)2 = p2+q2+2pq

Så 3(p+q)2 = 3p2+3q2+6pq. Her har jeg ganget faktoren 3 ind på hvert led. Nu ser vi på anden del. Der står 6p(q-p). Nu er 6p en faktor, der skal ganges ind på leddene i (q-p). Så bliver det

6pq-6p2

, hvor det sidste -6p2 fås ved at gange 6p på -p. Nu skal mellemregningerne så samles:

3(p+q)2-6p(q-p) = 3p2+3q2+6pq-(6pq-6p2)

Bemærk parentesen om sidste led - det er fordi HELE resultatet af 6p(q-p) skal trækkes fra! Minusparentesen opløses nu ved at ændre fortegn hele vejen, dvs. -(6pq-6p2) = -6pq+6p2 og dette indsættes nu:

3p2+3q2+6pq-(6pq-6p2) = 3p2+3q2+6pq-6pq+6p2

Nu samles led med samme bogstavkombination. Således har vi 3+6=9 af p2, dvs. 9p2. De 6pq går ud mod -6pq. 3q2 er det eneste led med bogstavkombinationen q2, så der er bare disse 3 af denne type. Resultatet bliver derfor:

9p2+3q2.


Skriv et svar til: Hjælp til reducering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.