Fysik
lidt fysikhjælp tak?
04. oktober 2004 af
HappyHelle (Slettet)
Nogen der gider kigge på et par hjemmeopgaver?
Har forsøgt og er ganske tilfreds, men enkelte steder er jeg i tvivl.. tekst skrevet med kursiv er selve opgaven..
Opgaverne er fra den røde fysik for 1g af fogh
Så hvis der er nogen der lige har tid til at sætte sig ind i opgaverne ville det bare være lækkert..
5) En orgelpibe afgiver tonen G (392 Hz). Resonansrørets længde er 38 cm.
Hvor langt ligger svingningsbugen uden for den åbne ende af røret?
Løs samme opgave for tonen E (1318 Hz), når rørlængden her er 96 mm.
Den dybeste tone, som et bestemt kirkeorgel kan afgive, er på 16 Hz.
Hvor lang er den pågældende orgelpibe?
F = v/λ λ = v/f
L = ½λ
Tonen G : 392 Hz/38 cm = 10,3158
L : 10,3158*½ = 5,16 cm
Tonen E : (den forstår jeg ik - samme måde som før?)
6) En af strengene på en guitar afgiver grundtonen 82,4 Hz. Beregn frekvenserne for de fire første overtoner. Strengen ved siden af ligger en kvart højere. Hvilken grundtone afgiver den?
f1 : = 82,4 Hz
1. overtone: f1 * 2 = 164,8 Hz
2. overtone: f1 * 3 = 247,2 Hz
3. overtone: f1 * 4 = 329,2 Hz
4. overtone: f1 * 5 = 411,5 Hz
(forstår ikke hvordan man finder grundtonen der ligger en kvart over)
9) En elevøvelse går ud på at måle lydens hastighed. En morgen i første time er temperaturen i fysiklokalet 18oC. Hvilken hastighed kan eleverne forvente at måle? I syvende time er temperaturen 26oC. Hvor mange procent er lydhastigheden højere end i morgentimen?
Er det mon en forskel man kan måle?
V: 331m/s * √(T/273K)
V18oC : 331m/s * √(291/273K) = 341,74 m/s
V26oC : 331m/s * √(299/273K) = 346,40 m/s
Stigning: (346,40-341,74)/341,74 * 100% = 1,37%
Man må gå ud fra at det ikke er en forskel man kan måle når nu det kun drejer sig om sølle 1,37%
10) En klaverstreng tænkes fremstillet af stål med massefylden 7860 kg/m3. Diameteren er 0,80 mm. Beregn trådens masse pr. længde.
Tråden skal afgive tonen C med frekvensen 1047 Hz, og dens længde er 20 cm.
Hvor stor en kraft skal tråden spændes op med?
f1 : ½*l * √(F/m1)
hvor l er strengens længde
F er snorspændingen
m1 er massen pr. længde.
Ved omskrivning fås: F = m1 * (2 * l * f1)2
m1 : masse/længde
m1 : 7860/0,00080mm =9825000kg/m
F : (7860kg/m3) * (2*(0,00080mm*1047Hz*)2 = 22057,48kN
11) En bardun til et cirkustelt er 4,0 m lang og strækkes af en kraft på 5000 N. Bardunen har en diameter på 0,50 cm og er fremstillet af stål med massefylden 7860 kg/m3.
Hvilken tone giver bardunen fra sig, når du falder over den?
Har forsøgt og er ganske tilfreds, men enkelte steder er jeg i tvivl.. tekst skrevet med kursiv er selve opgaven..
Opgaverne er fra den røde fysik for 1g af fogh
Så hvis der er nogen der lige har tid til at sætte sig ind i opgaverne ville det bare være lækkert..
5) En orgelpibe afgiver tonen G (392 Hz). Resonansrørets længde er 38 cm.
Hvor langt ligger svingningsbugen uden for den åbne ende af røret?
Løs samme opgave for tonen E (1318 Hz), når rørlængden her er 96 mm.
Den dybeste tone, som et bestemt kirkeorgel kan afgive, er på 16 Hz.
Hvor lang er den pågældende orgelpibe?
F = v/λ λ = v/f
L = ½λ
Tonen G : 392 Hz/38 cm = 10,3158
L : 10,3158*½ = 5,16 cm
Tonen E : (den forstår jeg ik - samme måde som før?)
6) En af strengene på en guitar afgiver grundtonen 82,4 Hz. Beregn frekvenserne for de fire første overtoner. Strengen ved siden af ligger en kvart højere. Hvilken grundtone afgiver den?
f1 : = 82,4 Hz
1. overtone: f1 * 2 = 164,8 Hz
2. overtone: f1 * 3 = 247,2 Hz
3. overtone: f1 * 4 = 329,2 Hz
4. overtone: f1 * 5 = 411,5 Hz
(forstår ikke hvordan man finder grundtonen der ligger en kvart over)
9) En elevøvelse går ud på at måle lydens hastighed. En morgen i første time er temperaturen i fysiklokalet 18oC. Hvilken hastighed kan eleverne forvente at måle? I syvende time er temperaturen 26oC. Hvor mange procent er lydhastigheden højere end i morgentimen?
Er det mon en forskel man kan måle?
V: 331m/s * √(T/273K)
V18oC : 331m/s * √(291/273K) = 341,74 m/s
V26oC : 331m/s * √(299/273K) = 346,40 m/s
Stigning: (346,40-341,74)/341,74 * 100% = 1,37%
Man må gå ud fra at det ikke er en forskel man kan måle når nu det kun drejer sig om sølle 1,37%
10) En klaverstreng tænkes fremstillet af stål med massefylden 7860 kg/m3. Diameteren er 0,80 mm. Beregn trådens masse pr. længde.
Tråden skal afgive tonen C med frekvensen 1047 Hz, og dens længde er 20 cm.
Hvor stor en kraft skal tråden spændes op med?
f1 : ½*l * √(F/m1)
hvor l er strengens længde
F er snorspændingen
m1 er massen pr. længde.
Ved omskrivning fås: F = m1 * (2 * l * f1)2
m1 : masse/længde
m1 : 7860/0,00080mm =9825000kg/m
F : (7860kg/m3) * (2*(0,00080mm*1047Hz*)2 = 22057,48kN
11) En bardun til et cirkustelt er 4,0 m lang og strækkes af en kraft på 5000 N. Bardunen har en diameter på 0,50 cm og er fremstillet af stål med massefylden 7860 kg/m3.
Hvilken tone giver bardunen fra sig, når du falder over den?
Svar #1
04. oktober 2004 af HappyHelle (Slettet)
Ingen der har tid og overskud til at sætte sig lidt ind i opgaverne?
jeg kan se der er kommet nogle mystiske tegn frem så hvis der er en eller flere der er frisk kan jeg sagtens sende en mail med opgaverne?
jeg kan se der er kommet nogle mystiske tegn frem så hvis der er en eller flere der er frisk kan jeg sagtens sende en mail med opgaverne?
Skriv et svar til: lidt fysikhjælp tak?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
