Fysik

hjælp.. ionisation

08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

heej (:
Jeg sidder lige med en fysik opgave, og ved altså ikke hvordan man regner den ud ;s
så håber der er nogen der vil hjælpe.

opgaven lyder:

Ved en ionisation måles elektronens kinetiske energi til 7,3 eV.
b) Bestem elektronens fart.
c) Bestem frekvens og bølgelængde af lyset, der ionisere¬de.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Ad b: Benyt, at Ekin=½mv² - husk at omregne til enheder af Joule.

Ad c: Benyt, at ioniseringsenergien er lig E=hf.


Svar #2
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

b) Ekin=½mv²

men hvad er det jeg skal sætte ind i mv^2 plads, er ikke lige helt med?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du kender energien, 7,3 eV. Massen af en elektron kan du slå op. Den er ca. 9,11*10-31 kg. Nu skal du isolere v.


Svar #4
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

massen af en elektron = 9,10 × 10-31 kg

Ekin=½mv²

v = 7,3 eV * 9,10 × 10-31 kg

sådan her?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Nej. Du skal omregne 7,3 eV om til Joule.

Formlen for v er:

v=√(2Ekin/m)


Svar #6
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

7,3 eV * 1,602·10^-19 J/eV = 1.16946^-18
hvordan kommer jeg så videre?


Svar #7
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

v = √(2*1.16946^-18/9,10 × 10-31 kg)
 er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Jep.


Svar #9
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

så det er svar til b) Bestem elektronens fart.
og enheden bliver selv. J ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Nej, J er en enhed for energi. Enheden for dens fart er m/s :)


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. september 2008 af mathon

#9

...forhåbentlig m/s


Svar #12
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

det jo rigtigt ;) Tak.

men hvordan bestemmer jeg  frekvens og bølgelængde af lyset, der ionisere¬de?
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. september 2008 af mathon

enheder:

[v] = √(J/kg) = √((kg*m2/s2)/kg) = √(m2/s2) = √(m/s)2) = m/s


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#13: Sømil pr. kvartal er også en anerkendt enhed. Den brugte vi i mit kursus i indl. mekanik. :D


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. september 2008 af mathon

E = h*f

E = (h*c)/λ


Svar #16
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

hvordan finder jeg frekvens + bølgelængde?


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#16: Frekvensen finder du ud fra den første formel i #15.


Svar #18
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

skal jeg ikke isolere f så?
 

f= E*h


Brugbart svar (0)

Svar #19
08. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#18: Jo, det kan du. f er dog isoleret forkert.


Svar #20
08. september 2008 af visuu1 (Slettet)

f = E/h ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.