Fysik

hjælp til afl.

10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

Heejsa (:
sidder lige med en fysik opgave, som jeg også smed op igår.

her er den:

Ved belysning af kalium med lys løsrives elektroner med mak¬simalfarten 375 km/s. Løsrivelsesarbejdet for kalium er 2,30 eV.
a) Bestem elektronernes maksimale kinetiske energi.
b) Bestem bølgelængden af det anvendte lys.
 

a) skal give 2,70 eV og b) 460 nm.


men kan ikke få det samme resultat, nogen der kan hjælpe evt.
 

jeg benytter formlen:  Ekin=½mv²
er det så:

a) Ekin = 9,10· 10-31 kg * (men hvad er v^2)

2,30 eV = (2,30 eV)*(1,60218*10-19 J/eV)

så er jeg i tvivl om jeg skal isolere v?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du kender v og m. Du skal finde E


Svar #2
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

hvordan finder jeg E ? ;s


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Det må være: Etotal=Ekin+Eløsrivelse


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Hov, tror jeg har læst lidt for hurtigt over opgaven. Bare glem mine svar.


Svar #5
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

men ved du hvad der skal gøres?


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Nu gik det lige op for mig, det er ret simpelt.

Til opgave a:

Den kinetiske energi og fart er to sider af samme sag her. Så indsæt bare i
Ekin=0,5*m*v2, hvor m=9,11*10-31kg. v=375*103m/s

Til opgave b:

Her skal du bruge
Etotal=Ekin+Eløsrivelse. Pas på enheder!!
Når du har fundet energien, så er det energien af det lys som slår det løs, derfor indsætter du det i:
λ=hc/Etotal
 


Svar #7
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

altså er a så?

Ekin=½mv²

Ekin=0,5*9,10*10^-31kg * 375*10^3 m/s
 

jeg får det til 1.70625 * 10^-25
det gir stadir ikke 2,70 eV ?


Svar #8
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

stadig*


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#6: Det er ikke korrekt. Løsrivelsesarbejdet er det arbejde der skal til for at løsrive elektroner fra overfladen. Dermed vil det indkomne lys have en energi på 2,7eV, og det er denne energi, der skal benyttes til at udregne bølgelængden. Maksimalfarten skal dog bestemmes med den opgivne hastighed og elektronens masse på 511keV.


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Du har misforstået det. Det er ikke meningen, at dine elektroner skal have en kinetisk energi på 2,7eV, for det er en ufattelig lille energimængde og dermed vil hastigheden slet ikke kunne nærme sig de 375km/s. Løsrivelsesarbejdet, de 2,7eV, er det arbejde der skal tilføres elektronerne i de yderste skaller for at løsrive dem fra overfladen.


Svar #11
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

hvad skal den så være, er virkelig lost.

altså i b har jeg sagt :

b) Etotal=Ekin+Eløsrivelse
Etotal = 6,4 ·10-20 J + 2,3 eV
            =  2.3

er dette rigtigt, men hvad er enheden da?


Svar #12
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

nej ved det, men har også fået den til Ekin = 6,4 ·10-20 J nu, men  det er mere b'eren jeg ikke ved :S


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#11: Det er forkert. Du skal benytte, at energien af lys er lig plancks konstant gange frekvensen. Altså:

Efoton=hf=hc/λ <=> λ=hc/Efoton


Svar #14
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

okaay, men hvad er Efoton her?

λ=h·c / Etotal
λ = (4,14 ·10-15) · (3·108) / ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#14: Fotonens energi svarer til det arbejde, der skal udføres på en elektron for at løsrive den fra overfladen.

Du skal glemme, hvad Daniel_TA har sagt, for det er ikke korrekt.


Svar #16
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

jeg er overhovedet ikke med nu :(
 

er det 375 km/s +2,3 eV ?


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#16: Nej. Det er jo ikke fotonen, der har den hastighed.


Svar #18
10. september 2008 af marlene1 (Slettet)

hvilken en er det så?
325 * 10^-9 ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#18: Prøv at glemme alt, hvad der pt. er blevet sagt her i tråden og vend tilbage til dit oprindelige indlæg. Hvad er dine overvejelser om, hvad du vil gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. september 2008 af mathon

Ekin_max = ½*me*vmax2  = ½*(9,1093897*10-31 kg)*(375*103 m/s)2 = 6,40504*10-20 J =

0,399771 eV

Elys = (2,30+0,399771) eV  = 2,7 eV

Elys = (h*c)/λ

hvoraf
λ
beregnes ..............


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.