Fysik

Vandtryk fra vandbeholder

12. september 2008 af ruggero (Slettet)
Hej, Jeg håber i kan hjælpe mig med en lille opgave, der giver mig lidt 'hovedpine' (er ikke så smart til det der med formler) ;-) 2 forbundne kar: Det føste står på jorden og indeholder 1 kg vand (kender ikke rumfanget! men det er vel også ligegyldigt her?). Det andet kar, som er tomt og som skal fyldes, hænger i 5 meters højde. Spørgsmålet lyder nu: Hvor mange kilo skal man presse ned på det nederste kar (ligesom et stempel) for at tømme alt vandet op i det øverste kar? Lyder det underligt? Jeg har selv svært ved at se 'stemplet'.... Men jeg tror at det er ligesom en sprøjte eller så'noget. Er der nogen der ka hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Du har ret i, at det skal fungere ligesom en sprøjte - du skal overveje trykket af en væskesøjle. p=p0+ghρ


Svar #2
12. september 2008 af ruggero (Slettet)

Tak for dit svar...men det er jo netop problemet: Jeg har prøvet at indsætte tallene på en omvendt måde ved at tænke: "Hvor meget tryk (i kilo) kommer der fra 1 kg vand, som hænger 5 meter oppe?" P=1,0 x 5,0 x 9,82(N) = 49,1 kPA Og så har jeg problemet med omregningen: Hvor mange kilo er det 49,1 kPA lig med? Ingen af mine omregningstabeller siger noget om det....men kun om Pa, bar, at, arm,torr og psi Jeg mener: Hvis jeg placerer et 1 kilos lod oven på vandet i den nederste kar, så skulle vandet vel blive presset op i det øverste kar..? Men noget siger mig, at man kan gøre det med mindre vægt...eller hvad? Jeg er helt lost, så hvis der er nogen der kan forklare det for mig vil jeg blive rigtig glad ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Tryk er ikke en masse. Tryk er kraft pr. areal:

P=F/A.

Hvis du placerer et 1 kilolod oven på vandet i den ene søjle ville den jo blot falde ned i vandet.


Svar #4
15. september 2008 af ruggero (Slettet)

Hi Jerslev...jeg er glad for at du tager dig tid til at svare på mine mærkelige spørgsmål. Men jeg syntes ikke rigtigt at det bringer mig nærmere en løsning - desværre er jeg som sagt ikke god til det der med formler - jeg aner ikke hvad F/A er for en størrelse. Hvis jeg tager eksemplet med sprøjter – altså en rund cylinder med et stempel indeni – så kan jeg ikke se at det gør den store forskel om cylinderens diameter er 10, 50 eller 100 cencimeter. Det afgørende må da være vægten på stemplet som presser vandet ned...? Ligesom at sætte en prop for hullet, så vandet ikke løber ud forneden: Der er det vel proppens vægt og ikke proppens diameter (eller fladeareal) der er vigtig..? Men jeg kan da godt se at et stempel på 1 kg må blive højere, når sprøjtens diameter bliver smallere. Og jeg har en anelse om at diameteren på røret mellem de to kar, kan have en betydning... Jeg tror heller ikke at et tætsluttende stempel i et teoretisk forsøg vil "falde" ned i vandet - nej, det vil "falde" ned PÅ vandet og trykke og presse vandet ud af sprøjten eller cylinderen. Tak for Jeres tid, men jeg tror jeg opgiver at finde svaret på, hvor mange kilo der skal bruges til at presse 1 liter vand op i fem meters højde gennem en slange....

Svar #5
15. september 2008 af ruggero (Slettet)

undskyld, det var 1 kilo vand og ikke 1 liter (hvilket ikke er helt det samme) ;-)

Skriv et svar til: Vandtryk fra vandbeholder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.