Fysik

spg. til opgavesæt

16. september 2008 af nunu1989 (Slettet)

En dreng tager en tur i forlystelsen ``Dæmonen`´ i Tivoli. Han kører ind i et loop med en fart på 77 km/t.

1) Hvis loopet er 8 m højt, hvor stor er hastigheden da i toppen af loopet? Og kører vognen hurtigt nok til ikke ar han ikke falder ned?

Vil være super, hvis i kunne hjælpe mig...


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Benyt energibevarelse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af mathon

vo = 77 km/t = (77/3,6) m/s = 21,3889 m/s

½m*vo2 = Emek = ½m*vtop2 + m*g*h

vo2 = vtop2 + 2*g*h

vtop = (vo2 - 2gh)½

for ikke at falde ned skal Dæmonen ud over en radiær acceleration også have en tangential acceleration,
således at

a = (arad2 + atan2)½ > vtop2/r 

den nedre grænseværdi uden fald
er, når atan = 0

og

a =  arad  =  g  = vtop_grænse2/r , hvoraf

vtop_grænse = (r*g)½


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2008 af mathon

v2/r er den numeriske værdi af centripetalaccelerationen


Skriv et svar til: spg. til opgavesæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.