Matematik

Nulregel

17. september 2008 af EvilHomer15 (Slettet)

Dav, jeg har fået mig en række opgaver, som ser nogenlunde sådan ud:

3x * ( x - 5 ) ^2 = 2* ( x - 5 ) ^3 

Jeg ved hvad nulreglen går ud på, men kan bare ikke finde ud af det i disse slags ligninger :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2008 af blackduck (Slettet)

Det er også en lidt utraditionel brug af "nulreglen".

Kig på dine paranteser. Når x=5 er de begge lig med nul, og så må ligningen være opfyldt.

Bemærk dog, at der er en løsning til ligningen som ikke afsløres den vej. Her skal du dividere igennem med (x-5)^2, hvilket du jo kan da du allerede har taget højde for den situation hvor dette er nul.


Svar #2
17. september 2008 af EvilHomer15 (Slettet)

#1 - jeg er med på at den ene resultat ville være 5, og den anden 0.

Jeg er bare ikke sikker på hvordan man løser denne opgave trin for trin, altså med mellemregninger.

Hvis jeg gør som du siger, men at dividere igennem med (x-5)^2 ville ligningen se sådan ud? =

3x = 2*((x-5)^3/(x-5)^2) ?

Men der bør være nul på én af siderne?


Svar #3
17. september 2008 af EvilHomer15 (Slettet)

Forslag? =D


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2008 af blackduck (Slettet)

#2

0 er ikke en løsning. Prøv at sætte den ind på højresiden...

Du skal ikke lave nogen "mellemregninger" for at vise at x=5 er en løsning. Det skriver du bare at man ser ud fra nulreglen.

Det er bare at huske potensregnereglerne. ((x-5)^3/(x-5)^2) = (x-5).


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. oktober 2009 af jotrha (Slettet)

utraditionelt - ja. Den kan ikke komme på formen a * b = 0. Man må ikke dividere med nul, man må heller ikke dividere så rødder mistes eller tilføres. 

Ideen med den her opgave er at se at x = 5 umiddelbart tilfredsstiller begge ligningssæt lig med nul.

For x # 5:  3*x = 2*x - 10 <=> x = - 10 tilfredsstiller også begge ligningssæt

Funktionen for ligningernes differens er i øvrigt:   x^3 - 75*x + 250 med rødderne 5 og -10


Skriv et svar til: Nulregel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.