Fysik

Sollyset......??

03. april 2003 af Gangsta (Slettet)
Hvorfor kan sollyset trænge dybere ned i vandet end i jorden?

Og kan i give en forklaring på hvorfor, strømme gør, at det varme overfladevand blandes op med det kolde dybere ned

HJÆLP!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2003 af Lurch (Slettet)

Mener du hvorfor varmen varmen kan trænge længere ned, elelr mener du selve solstrålingen?

Vandstrømme er jo som ordet siger, en strøm af vand. Derved kan man få blandet det avrme overfladevand emd det koldere vand dybere nede på grund af strømningerne og turbulensen i vandet.

Svar #2
03. april 2003 af Gangsta (Slettet)

Lurch>> jeg mener varmen og ikke solstålingen

Svar #3
03. april 2003 af Gangsta (Slettet)

Lurch>> jeg mener varmen og ikke solstålingen

Svar #4
03. april 2003 af Gangsta (Slettet)

Måske halvt svar på mit eget spørgsmål:

Vand er en bedre varmeleder end jord. Det skyldes at jord er isolerende og derved er det kun jordoverfladen der bliver varmet op af solens stråler. Det betyder at jordover-fladen hurtigt opvarmes til en høj temperatur, mens det tager længere tid med vandet. (Og hvorfor er det nu at at det tager længer tid) (er det for det er flydende eller gennemsigtig. Hvad kan det være, please hjælp mig.)

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2003 af Lurch (Slettet)

Det er et ret indviklet spørgsmål. Sollys/varmestråling bliver reflekteret i forskellig grad afhængig af hvilke matrialle strålingen rammer. (Albedo værdi)
F.eks vil en sort genstand optage meget varme, mens nyfalden sne vil reflektere det meste af varmestrålingen.
Derudover kan man måske snakke om specifik varmekapacitet(I må rette mig hvis jeg e rhelt galt på den) Forskellige stoffer hat forskellig varmekapacitet. Dvs de skal tilføres forskellige mængder energi for at stige det samme antal grader. VAnds specifikke varmekapacitet er ikke så høj, dvs der kræves ikke så meget enrgi til at hæve temperaturen. Det kan jo så være at jordens overflade har en væsentlig højere specifik varmekapacitet, og derved skal have tilført meget mere energi for at stige i temperatur.
Det er også muligt at vand leder varmen bedre end jordoverfladen gør, men jeg det dybbest set ikke....
Det var bare lige nogle tanker.....

Svar #6
03. april 2003 af Gangsta (Slettet)

Det er faktisk omvendt vand har en høj specifikvarmekapacitet og jord har en lav specifikvarmekapcitet. Jord bliver hurtig varmet op i forhold til vandet da der ikke skal bruges så meget energi som til vandet.

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. april 2003 af Lurch (Slettet)

Okay, men det var også bare muligeheder. Jeg havde ikke rigtig nogen idé om det, bare at det måske var en faktor

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. april 2003 af SP anonym (Slettet)

Interessant diskussion!
Jeg mener, det forholder sig således!

Hvis vi nu antager, at din jord er "moræneler" typisk jord på Sjælland, så er varmeledningsevnen for moræneler 2,3 W/m*K, mens den for stillestående vand er 0,6 W/m*K.
Hvis du tager 1 m jord og vand ud, kan du beregne transmissionskoefficienten som U=lambda/tykkelse, dvs
Ujord= 2.3W/m*K / 1m = 2,3W/m^2*K.
Uvand= 0.6W/m*K / 1m = 0,6W/m^2*K.

Skriv et svar til: Sollyset......??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.