Fysik

Rumopvarmning

21. september 2008 af M4RI4H (Slettet)

Rumopvarmning:
Under et gruppearbejde sidder 32 personer i et 200 m^3 stort lokale. En person i hvile afgiver ca. 100 W som varme til omgivelserne. Luftens varmekapacitet kan sættes til 1,00 kJ/kg K, og densiteten er 1,20 kg/m^3.
- Hvor meget stiger luftens temperatur skønsmæssigt i løbet af de 45 minutter?
Q = 100 J/(s × person) × 32 personer × 60 s/min × 45 min = 8 640 000 J = 8,64 MJ.
Så har vi fundet den samlede tilførte varme fra alle 32 personer i 45 minutter, og så ska vi finde hvor mange kg luft der er i lokalet:
m = ρ × V, hvor m er massen af luften i lokalet, ρ er densiteten af luften og V er volumen af lokalet.
m = 1,20 kg/m3 × 200 m3 = 240 kg.
Så kan vi finde ΔT
Q = m × c × ΔT

ΔT = Q/(m × c) = (8,64 MJ)/(240 kg × 1,00 kJ/(kg × K) ) = (8,64 J)/(0,24 kg × J/(kg × K) ) = 36 K.
36 Kelvin – det synes jeg lyder som lidt meget, hvis nu temperaturen er 20 grader C, så vil den jo stige til 56 grader C .. Får i det også til 36 K?
 


Svar #1
21. september 2008 af M4RI4H (Slettet)

Mvh. Maria 1.x & på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af Daniel TA (Slettet)

Udregningerne ser rigtige ud. Der kan sagtens vlive varmt i et lokale, men her regner du med at al varmetilførelsen fra personerne går til opvarmning af luften. Det ville ikke ske i praksis. Der ville typisk være noget udluftning, når der er plads til så mange mennesker,osv... Der er mange "undskyldninger" for at det ikke bliver så varmt.


Svar #3
21. september 2008 af M4RI4H (Slettet)

Okay, super :) - tak :)


Skriv et svar til: Rumopvarmning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.