Fysik

Tvillingeparakdokset!

23. september 2008 af Anything (Slettet)

Jeg vil gerne have hjælp til en udregning.
Den lyder således:

To tvillinger på 20 år aftaler, at den ene tvilling skal tage med et hurtigt rumskib til en stjerne. Rumskibets fart i forhold til Jorden er 2,8*108 m/s. Ved ankomsten til stjernen er rumskibstvillingen blevet 35år. Hvor gammel er den tilbageblevne tvilling blevet i samme tidsrum?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2008 af peter lind

Hvis de opholder sig vidt forskellige steder i verdensrummet kan man ikke tale om hvornår noget er samtidigt. Så spørgsmålet er meningsløst med mindre der menes samme tidsinterval i hver deres system og så er resultatet 35 år.


Svar #2
23. september 2008 af Anything (Slettet)

Spørgsmålet lyder bare sådan!
Det handler om Einsteins relativitetsteori. Jeg aner bare ikke, hvordan man gør. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2008 af peter lind

Jeg forstår sandelig godt, at du ikke ved hvordan man gør. Som du har formuleret det er spørgsmålet nemlig meningsløst.


Svar #4
24. september 2008 af Anything (Slettet)

Jeg har formuleret det præcis, som der står i bogen! Hm..
Det er mærkeligt.


Svar #5
24. september 2008 af Anything (Slettet)

Jeg ved selvfølgelig ikke om det er rigtigt, men jeg har brugt ligningen:

Δτ = (Δτ0) / (√(1) - (v2) / (c2))

Δτ = 15 år / √(1) - ((2,8*108)2) / ((3*108)2)) = 41,8år.

Mens rumskibstvillingen er blevet 35år, er den tilbageblevne tvilling altså blevet 41,8år.

Ser dette rigtigt ud?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2008 af peter lind

#5 Dette forudsætter nogle ting, som ikke står i opgaven. Alder skal forstås som tid målt på et ur i raketten. "Samme tidsrum" skal forstås som den tid -målt på et ur på jorden korrigeret for lysets endelige hastighed- som broderen på jorden ser raketten ankomme til stjernen. Det er især den sidste fortolknng, som er tvivlsom. Det er meget mulig, at det er det opgavestilleren har ment; men det er altså ikke det der står.


Skriv et svar til: Tvillingeparakdokset!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.