Fysik

energitab

25. september 2008 af richgirl (Slettet)

hej.

jeg er ved at skrive en rapport som handler om:

Vi opvarmer forskellige mængder vand i en elkedel. Vandets varmefylde kaldes c og massen m, og elkedlens varmekapacitet for Ck.
Varmekapacitet af elkedlen med vand i lige med:
C=m·c_v+C_k
men her er der ikke taget højde for varmetabet. er der nogle, som kunne hjælpe mig med hvordan man kan beregne varmetabet ud?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af Civilingeniøren (Slettet)

Jeg vil meget gerne hjælpe dig, men hold da fast hvor det let kan blive kompliceret for en 14-årig (no offence). Har I lært om begreberne konduktion og konvektion, givet ved ligningerne:

Q_dot = -k * A * dT/dx

Q_dot = h * A * dT

?

Hvis ikke, bliver det nok lidt for stor en mundfuld for i aften... :-)

JW ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2008 af peter lind

Det kan du kun, hvis du if orvejen kender varmekapaciteten for elkedlen og varmefylden af vand. jeg går ud fra at du skal måle en af disse størrelser, og så kan det ikke lade sig gøre at beregne varmetabet. Du må nøjes med at angive det som en fejlkilde.


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2008 af Lurch (Slettet)

Som ovenstående bemærker, er varmetab nok ikke lige noget man skal rode sig for meget ud i på det her niveau. Min anbefaling ville være at I enten ser helt bort fra varmetabet, hvilket ikke er så galt igen. En elkeddel koger vand ret hurtigt, og de energimængder der går til opvarmningen af vandet er meget større end dem der går tabt til omgivelser. En anden mulighed er at I isolerer jeres edkeddel med et eller andet, så I den vej kan eliminere varmetabet.


Svar #4
25. september 2008 af richgirl (Slettet)

hehe. har aldrig hørt om det før. men vil meget gerne lære det. du har vel ikke et link jeg så kunne læse  om det hvis det er???


Svar #5
25. september 2008 af richgirl (Slettet)

jeg har lavet en graf, som jeg så kunne aflæse, varmekapacitet for elkedlen og vandets varmefylde. men min varmekapacitet bliver et negativt tal:

y = 4372x - 34,055


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2008 af janko (Slettet)

14, som går på STX... det må jeg nok sige.

så er du vil 15 når du begynder på uni :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2008 af janko (Slettet)

vel*


Svar #8
25. september 2008 af richgirl (Slettet)

hehe. very funny.;)

jeg er faktisk 15 og går i 1. g.


Skriv et svar til: energitab

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.