Matematik

centrum og radius

26. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

sidder her og skal beregne centrum og radius til en videre udregning i en opgave. Det eneste jeg har af oplysninger er cirklens ligning: x^2 + y^2 -4x -6y -3 =0

og det er jo "a" og "b" som er koordinaterne til midtpunktet.. men hmm.. hvordan det liige, det er.. Er det så bare -4 og -6?


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. september 2008 af janko (Slettet)

(x-c1)^2 + (y-c2)^2 = r^2


Svar #2
26. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

jaa. som cirkllens ligning:

(x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2              (a og b er cirklens koordinater)


Svar #3
26. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Men hvordan ved jeg, hvad der er "a" og "b"?


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2008 af dnadan (Slettet)

: x^2 + y^2 -4x -6y -3 =0

laves om til formen, som ses i 1#. Kig her på 2. kvadratsætning.


Svar #5
26. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Ja, så det skulle gerne give 1,2.. Men forstår den ikke helt. Har kun lært metoden fra #2


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. september 2008 af sigmund (Slettet)

Vi har en ligning, x2 + y2 - 4x - 6y - 3 = 0, som vi vil omforme til en ligning af formen (x-a)2 + (x-b)2 = r2. Vi lægger hhv. 4 og 9 til på begge sider af den oprindelige ligning, og får (vi får ideen til 4 og 9, fordi der står 4x og 6y, samt at vi kender kvadratsætningen)

x2 + y2 - 4x - 6y + 4 + 9 = 3 + 4 +9 = 16 = 42.

For at få venstresiden på de ønskede form, anvender vi kvadratsætningen (a ± b)2 = a2 + b2 ± 2ab, hvilket giver

(x - 2)2 + (x - 3)2 = 42,

som er den form vi ønsker ligningen på. Af dette læser vi, at cirklen har centrum i (2,3) og radius 4.

Forhåbentlig hjalp dette svar, så du kan løse lignende opgaver selv senere.


Svar #7
29. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Okay tak sigmund!! SÅ prøver jeg lige her med en ligning.

x^2 +8x+y^2-12y+3=0

denne vil jeg omforme til en ligning af formen (x-a)2 + (x-b)2 = r2

dvs: jeg skal lægge nogle tal til (evt. 8 og 12? Ved ikke helt hvordan jeg bestemmer disse tal. Kan du forklare mig det)

så får jeg: 8+8+12-12+3=4,36^2

anvender jeg kvadratsætningen (a ± b)2 = a2 + b2 ± 2ab, hvilket giver... ej.. den holder ikk stik vel?


Svar #8
29. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Nej vent lidt... prøver lige igen!

x^2 + y^2 -4x -6y -3 =0 kan jo sagtens bare forkortes!

altså:

x^2 + y^2 -4x -6y -3 =0

(x-2)^2 + (y-3)^2 = 3 +2^2+3^2 = kvad. 16 = 4

dvs. centrum er (2,3) og radius 4!

prøver lige med toeren så


Svar #9
29. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

mit andet eksempel: x^2 +8x+y^2-12y+3=0

bliver så:

x^2 +8x+y^2-12y+3=0

(x-4)^2 + (y-6)^2 = 3 + 4^2 + 6^2 = kvad. 55 = 7,42^2

altså centrum (4,6) og radius 7,42


Svar #10
29. september 2008 af Kamelkalle (Slettet)

vrøvl det er jo -3. så kvad. bliver 49 = 7^2

radius er 7


Skriv et svar til: centrum og radius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.