Matematik

Højde på en cylinder

29. september 2008 af Bzz (Slettet)

Hejsa

Jeg sidder med en opgave hvor jeg skal beregne højden på olien i en tank. Er der nogen der kan hjælpe mig med dette? Olietanken kan rumme 2000 liter.

Jeg har en formel der hedder P= 250 x h2 / 3 x r2    P = 7,5% og r= 60

Jeg håber der er en der kan hjælpe mig med besvarelsen af denne opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2008 af mathon

jeg ved ikke, hvad p er (påfyldningsprocenten?)

men rent umiddelbart

250h2 = 3pr2

h2 = (3pr2)/250

h = [(3pr2)/250]½


Svar #2
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

P er det der er tilbage i tanken i procent.

Jeg forstår vist ikke helt din beregning. Det skal siges, at det er en opgave på 9. klasses niveau, men vi er flere voksne der har siddet med den nu, og ingen kan finde ud af det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2008 af mathon

hvis jeg nu skriver det

h = √((3p*r2)/250)


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. september 2008 af mathon

...hvilken enhed måles radius i?


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2008 af mathon

...står eller ligger cylinderen?


Svar #6
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

Radius er 60 cm

Cylinderen ligger ned.

Hvis jeg bruger din beregning får jeg 18cm. Er det helt hen i vejret?


Svar #7
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

Når jeg så skal lave en beregning af det, så bliver det bare svært. Jeg skal jo vise hvordan jeg kommer frem til den formel.


Brugbart svar (0)

Svar #8
29. september 2008 af mathon

...formlen er forkert


Svar #9
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

Hmm hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. september 2008 af mathon

højden kan bestemmes af

h3 - 18h2 + 8,1 = 0, 0≤h≤12

når den måles i dm

dvs.

h = 0,68394 dm = 6,8394 cm


Svar #11
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

Skal jeg evt prøve at skrive hele opgaven?


Svar #12
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

Øhh er du sikker? det er som sagt på 9. klasses niveau. Så synes det lyder somen ekstrem formel hvis det er den sidste du skriver der er gældende.

Opgaven lyder: Bregn højden (h) på olien i tanken, når olietanken i alt kan rumme 2000 liter, Procentdelen (P) af olien i tanken er 7,5%, Radius (r) er radius i cm i olietanken.

P angiver hvor mange procent af hele tankens indhold, der er tilbage.

h er højden i cm af olien i tanken.

r er radius i cm i olietanken.


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. september 2008 af mathon

...hvis det er en 9. klasses opgave, står cylinderen op, fordi matematikken "ikke rækker" til at beregne det liggende tilfælde.

h*π*r2/(2000 dm3) = 0,075

h = 0,075*(2000 dm3)/(π*r2)

h = 0,075*(2000 dm3)/(π*(6 dm)2)

h = 0,075*(2000 dm3)/(π*36 dm2) = 1,32629 dm = 13,2629 cm ≈ 13,3 cm


Svar #14
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

på billedet ligger den altså ned.


Brugbart svar (0)

Svar #15
29. september 2008 af mathon

OK - men så er der i den opgivne formel brugt andre enheder
end jeg gjorde, hvilket forklarer tallet 250

og

så er beregningen

h = √(((3p*r2)/250)) = 18
som
nævnt i #6

...som så ikke var helt hen i vejret...:-)

.......................................................................................

husk at give mere detaljerede oplysninger om enheder næste gang  :-)


Svar #16
29. september 2008 af Bzz (Slettet)

he he mange tak for hjælpen.. og undskyld :o)


Skriv et svar til: Højde på en cylinder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.