Matematik

Bestemme forskrift for funktion

29. september 2008 af radiatorseng (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave???

Grafen for en funktion er en parabel, som skærer koordinatsystemets akser i punkterne P(2,0), Q(8,0) og R(0,4).

Bestem en forskrift for .

På forhånd tak!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2008 af Danielras (Slettet)

En parabel kan skrives på formen:

f(x) = a(x-r1)(x-r2)

Hvor r1,r2 er rødderne, og a er en konstant. I din opgave har du givet de 2 rødder (skæringerne med x-aksen). Indsæt disse og dit ekstra punkt i ovenstående udtryk, og bestem a.


Svar #2
29. september 2008 af radiatorseng (Slettet)

Hej Danielras.

TUSIND TAK for hjælpen!!! -Men der er lige en ting jeg ikke forstår... Hvor skal jeg sætte ekstrapunktet ind i formlen???


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2008 af Danielras (Slettet)

Som x og f(x).


Svar #4
29. september 2008 af radiatorseng (Slettet)

Til at starte med er det givet at c=4, er det ikke korrekt???

Men hvordan får jeg alt dette over på ax2+bx+c???

Håber du vil hjælpe... -Og undskyld mine mange spørgsmål...


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. september 2008 af Danielras (Slettet)

Jo, sådan kan du også løse den. I så fald har du to ligninger med to ubekendte:

0 = a*2^2+b*2+4

0 = a*8^2+b*8+4


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. september 2008 af Isomorphician

#4

Når du har fundet a, kan du få det til at stå som ax2 + bx + c ved at gange parenteserne ud.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. september 2008 af mathon

...som kan skrives

y = a(x-2)(x-8) = ax2 + (-10a)x + (16a)

b = -10a
c = 16a = 4,

hvoraf a = (1/4) = 0,25


Skriv et svar til: Bestemme forskrift for funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.