Matematik

Mat opg.

07. oktober 2004 af yess (Slettet)
Hej, er der nogen der kan hjælpe med denne opgave.

I en beholder med luft er trykket 1000 millibar. Luften pumpes ud af beholderen med pumpe, så trykket aftager ekspontielt med tiden. Når pumpen har arbejdet i 3 minutter, er trykket 200 millibar.

Med hvor mange procent aftager trykket pr. minut?

Hvor stort er trykket, når pumpen har arbejdet i 4,5 minutter?

Hvor længe skal pumpen arbejde for at bringe trykket ned på 50 millibar?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2004 af Damon (Slettet)

P1=(0 min , 1000 mbar)
P2=(3 min , 200 mbar)

Brug formlerne for til at finde a og b.

Find derefter trykket efter 1 minut ved at sætte 1 ind på x's plads i den fundne forskrift.

Aftager: 100% - den fundne værdi/1000mb * 100%

Her sætter du 4,5 ind i den fundne forskrift.

Du sætter forskriften lig 50 og finder x(/tiden)

Svar #2
07. oktober 2004 af yess (Slettet)

Jo, tak. Vil du ikke nok hjælpe mig med hvordan formlen kommer til at se ud?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2004 af Damon (Slettet)

I din formelsamling skulle der gerne stå:


a= (y2/y1)^(1/(x2-x1)) (Den x2-x1'ne rod af y2/y1)

y = b*a^x <=>

b=y/a^x

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Du har to punkter (x1,y1) og (x2,y2)

x1=0 min.
y1=1000 mbar
x2=3 min.
y2=200 mbar

a=(y2/y1)^(1/(x2-x1))
y=b*a^x <=> b=y/a^x
I b=y/a^x kan du selv vælge mellem at bruge x1 og y1 eller x2 og y2.

Svar #5
07. oktober 2004 af yess (Slettet)

Skal jeg finde b og a^x i alle de 3 opgaver? Og hvordan finder jeg punkterne y1-y2, x1-x2

Svar #6
07. oktober 2004 af yess (Slettet)

Jo tak, men skal jeg finde b og a^x i alle de 3 opgaver?

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. oktober 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Det er jo samme funktion, så det ville være tredobbelt arbejde.

y1-y2 finder du ved at trække y2 fra y1. Tilsvarende for x1-x2.

Svar #8
07. oktober 2004 af yess (Slettet)

Ok sidste 2 spørgesmål. Hvor skal jeg sætte 4,5 er det i stedet for x? Og Jeg kan ikke finde formlen for at finde x?

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Ja. Det står nok i din matematikbog.

Svar #10
07. oktober 2004 af yess (Slettet)

er det rigtig?

a= 1000/200^1/3-0=1,66
b= 200/1,66^3=43,72

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. oktober 2004 af Damon (Slettet)

Nej. x1 og y1 skal passe sammen i formlen som et punkt og (x2/y2) som det andet punkt.

a= 1000/200^(1/(0-3)

Under udregningen af b har du faktisk gjort det rigtigt, men du har jo en forkert a-værdi så regn den med den nye a-værdi du får :)

Svar #12
07. oktober 2004 af yess (Slettet)

Man kan ikke dividere med 0-3, fordi det er et negativt tal

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. oktober 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Siden hvornår kan man ikke dividere med negative tal? :-O

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. oktober 2004 af Damon (Slettet)

Alt andet end 0 kan du dividere med yess

Skriv et svar til: Mat opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.