Fysik

Mesonhenfald

01. oktober 2008 af Eventyrligheden (Slettet)

Hej kære fysiknørder. :)
Tænkte at jeg nok kunne få lidt hjælp herinde til dette:

"En såkaldt piº-meson i hvile henfalder til to fotoner. Massen af en piº-meson er 0,1449 u.
Beregn henfaldsprocessens Q-værdi. Beregn bølgelængden af fotonerne"

Da en foton er masseløs, må Q-værdien vel være massen af piº-mesonen? Altså 0,1449 u (correct me, if I'm wrong). Hvordan beregner jeg bølgelængden af fotonerne? Er interesseret i en formel + en forklarende beregning omkring dette.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Husk at den henfalder til 2 fotoner, derfor er energien af hver foton halvdelen af den energi der er i en pio meson.

Du finder bølgelængden ved at sige:

λ=hc/E


Svar #2
01. oktober 2008 af Eventyrligheden (Slettet)

Så λ = (6,626076*10^-34 J*s * 3 * 10^8 m/s)/én fotons energi, eller hvad?
Og jeg omsætter massen fra units til E vha. e = mc^2?


Brugbart svar (3)

Svar #3
01. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Ja, det er rigtigt :) Men du skal huske (bare for at slå det fast) at der komme 2 fotoner, så de deles om massen/energien der er til rådighed.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. februar 2009 af knowledgeseaker (Slettet)

jeg sidder med samme opgave, men tænkte på når man skal finde Q-værdien skal man så ikke bruge:
 

Q = -deltamassen * c^2

altså 0.1449 u * 299792458 m/s = Q

?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Nej, du skal lige opløfte lysets hastighed til 2. potens, og normal bruger man bare, at c=3*10^8 m/s. Husk at omregne de 0,1449u til kilogram.


Skriv et svar til: Mesonhenfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.