Matematik

find a og b , f(x)=ax+b

04. oktober 2008 af camilladreuer (Slettet)

Er ny herinde, så håber at nogen hjælp mig :)

Min opg lyder sådan:

Jeg skal finde ud af ozonlagets årlige gennemsnitstykkelse er, og det skal man kunne finde ved hjælp af f(x)=ax+b, hvor x er antal år, og så skal man finde a og b. Der er opgivet at f(2)=348 og f(10).

Problmet er at jeg ikke kan finde a og b ?

Håber at nogen kan hjælpe mig .. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Indsæt de oplysninger nu ved, fx (a,b) = (348,2) i ligningssystemet:

y1 = ax1 + b

y2 = ax2 + b

...og isoler konstanterne a og b.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

nu -> du


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

...ikke mere at drikke til mig. Det skal naturligvis være (a,b) = (2,348).


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

okay, det gør da helt galt. Det skal være (x1,y1) = (2,348). Godnat!


Svar #5
04. oktober 2008 af camilladreuer (Slettet)

hehe , tusind tak :)

men du kan vel ikke foreklare mig, hvorfor du gør, som du gør ?

Er helt med på at a og b skal isoleres , men hvorfor er det (2,348) ?

Du må undskylde hvis jeg spørger lidt dumt , men er helt lost her .


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Du får oplyst, at x1 = 2 og y1 = 348 - da en funktion f: A → B er defineret som f(xn) = yn, n ε N og hvor x ε A, y ε B. Du kan altså bruge de to oplysninger der er givet i opgaven til at opstille et ligningssystem, hvor de to ubekendte, dvs. a og b, kan udregnes. Det er den klassiske måde at løse denne opgavetype på, selvom der også findes formler, som kan give dig den generelle løsning til problemet. En anden ting du kan gøre, er at finde a (som svarer til hældningen for linjen) ved hjælp af formlen for hældningskoefficienten:

a = ?y/?x = (x2 - y1)/(y2 - y1)

og så herefter finde b ved at indsætte dine oplysningerne i formlen:

b = y1 - ax1 = y2 - ax2.

Husk, at (x1,y1) og (x2,y2)... etc. alle er punkter, som grafen for funktionen (dvs. linjen i vores tilfælde) går igennem.


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Nåh, jeg smutter inden jeg gør mig selv til grin. Korrektion:

a = deltay/deltax = (y2 - y1)/(x2 - x1)


Svar #8
04. oktober 2008 af camilladreuer (Slettet)

Tusind tak :)


Skriv et svar til: find a og b , f(x)=ax+b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.