Fysik

Fysik (Varmekapacitet og indre energi)

05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

Heeej

Jeg sidder her med 3 opgaver i fysik jeg ikke aner hvordan jeg skal løse:S Har arbejdet med de 20 opgaver vi har haft for i meget lang tid nu og kan bare ikke finde en løsning på de tre. Håber der er nogle der vil hjælpe:)

1:

Mørke legemer bliver hurtigt varme, når de anbringes i sollys. På en spejderlejr males en radiator af jern sort og placeres ude i solen. Radiatorens masse er 35kg. Radiatoren fyldes med 25kg vand fra den kolde hane (12 C)

Beregn varmekapaciteten for den vandfyldte radiator.

Radiatoren optager solenergi, således at radiatorens indre energi øges med en effekt på 575W.

Hvor lang tid tager det før man kan tappe vand med temperaturen 40 C?

2:

I en reklame for en thermos termokande står der bl.a.: "Ideel til arbejdsplads, skovtur og sejltur mm. Rummer 0,75L, udført i rustfrit stål, så den kan holde til at blive tabt på gulvet. Efter 6 timer er 95 C varmt vand stadig 79 C varmt!

Beregn vandets tilvækst af indre energi i løbet af 6 timer.

3:

Nogle elever afprøvede en termokande som ovennævnte. De hældte 2dL kogende vand i et målebæger, og da temperaturen var faldet til 95 C, hældte de vandet i termokanden.

Efter 1 minut var vandet i kanden kun 86 C og efter 5minutter var det 83 C.

Forklar dette..

Jeg vil meget gerne hvis i vil skrive hvilke formeler jeg skal drage nytte af i de forskellige opgaver, så jeg selv kan regne det ud. Ihvertfald i første omgang:)

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. oktober 2008 af Jerslev

#0: Du skal i hvert fald benytte:

Q=mcΔT

Q=mC

Q er varmemængde, m er masse, c er specifik varmekapacitet, C er varmekapacitet og ΔT er temperaturændring.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

I den første eller?


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. oktober 2008 af Jerslev

#2; Generelt så vidt jeg kan se.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

Okay mange tak skal du have:)

Lige en eftertjekker på´en opgave.

Kan det godt passe

Hvor stor bliver temperaturstigningen når man tilfører varmen 8kJ til 65mL glycerol ved sturtemperatur:

8000/(65*2430) = 0,050649 C?


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. oktober 2008 af Jerslev

#4: Du har glemt enhederne i din ligning og desuden har jeg ikke lige nogen chance for at vide, hvilke tal, der er hvad. :)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #6
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

Glycerol 65mL

C-værdi for glycerol 2430

8kJ = 8000J


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. oktober 2008 af Jerslev

#6: For det første skal du regne i SI-enheder - dvs., at du skal have regnet de 65mL glycerol om til en masse. Desuden skal du huske, at 8000kJ=8000000J, og det har du ikke taget højde for. :)

Igen har du forresten glemt enhed på glycerols varmekapacitet. ;)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #8
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

det var kun 8kJ

Men hvad bliver enheden for 65mL glycerol så?:s

2430J/kg*c


Brugbart svar (1)

Svar #9
05. oktober 2008 af Jerslev

#8: Slå glycerols densitet op og omregn til masse. ;)

Min fejl med antallet af joule.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #10
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

Den har en densitet på 1,26g/cm3

Hvordan skal jeg så gange / dividere det med 65mL?


Brugbart svar (1)

Svar #11
05. oktober 2008 af Jerslev

#10: Overvej enheden - du skal have enheden masse ud af din ligning. ;)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #12
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

er det 0,65*1,26 = 0,819cm3?

Jeg er lidt lost lige her:D hehe


Brugbart svar (1)

Svar #13
05. oktober 2008 af Jerslev

#12: Densitet er masse pr. volumen:

ρ=m/V <=> m=ρV

- - -

mvh

Jerslev


Svar #14
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

så hvad er det så i stedet? forstår ikke helt det med densitet:s


Brugbart svar (1)

Svar #15
05. oktober 2008 af Jerslev

#14: Indsæt blot i ligningen i #13. :)

- - -

mvh

Jerslev


Svar #16
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

jamen er det ikke det jeg har gjort?

Er virkelig forvirret:)


Brugbart svar (1)

Svar #17
05. oktober 2008 af Jerslev

#16: Jo, men dine enheder er ikke korrekte.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #18
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

hvad er enhederne så?:s


Brugbart svar (1)

Svar #19
05. oktober 2008 af Jerslev

#18: Du skal huske at omregne fra mL til cm^3, hvis du vil bruge den densitet, du har skrevet tidligere.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #20
05. oktober 2008 af Dezkon (Slettet)

hvordan gør jeg det?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.