Samfundsfag

forskelle på magtens tredeling i USA + DK

05. oktober 2008 af hannepande17 (Slettet)

Hvad er de største forskelle på magtens tredeling i USA og DK?
Jeg ved godt hvordan magten er fordelt i de to lande, men hvad er de væsentlige forskelle?
 

USA:
den udøvende = præsidenten
den lovgivende = kongressen
den dømmende = højesteret.

dk:
den udøvende = regeringen
den lovgivende = folketinget
den dømmende = dommerne


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. oktober 2008 af FredeW (Slettet)

I Danmark udgår regeringen fra Folketinget, og Folketinget kan vælte regeringen, hvis det har lyst. På samme måde kan statsministeren opløse Folketinget og udskrive valg til hver en tid. Sådan er det ikke i USA. Præsidenten vælges her direkte udenom Kongressen på et fireårigt mandat og bliver siddende, selvom der skulle være et flertal i Kongressen imod ham.

I denne sammenhæng er det relevant at komme ind på det amerikanske "checks and balances"-system, som kort fortalt er et forsøg på at give de forskellige magter en mulighed for at holde hinanden i skak. Eksempelvis kan præsidenten nedlægge veto mod lovforslag fra Kongressen, som så til gengæld kan blokere præsidentielle udnævnelser til f.eks. ministerposter.

(Forresten er det også i USA domstolene som helhed og ikke bare Højesteret der har den udøvende magt).


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2008 af Roman Garcia (Slettet)

USA.

Den udøvende = Præsidenten og regeringen.

Den lovgivende = senatet og kongressen

Den dømmende = domstolene

Danmark (dette følger af Grundlovens § 3)

Den udøvende = regeringen

Den lovgivende  = regeringen og folketinget i forening

Den dømmende = domstolene.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2008 af blackduck (Slettet)

#0

Højesteret har helt korrekt en anden funktion i USA end i Danmark. De er valgt for livstid af præsidenten, og tager sig udelukkende af sager om fortolkningen af forfatningen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2012 af erik16 (Slettet)

Hvad kunne det være for nogle sager?


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. december 2012 af 112112niko (Slettet)

#2
Jeg er blevet fortalt at Senatet og Repræsentanternes Hus hører under Kongressen, som er den lovgivende forsamling.
 


Skriv et svar til: forskelle på magtens tredeling i USA + DK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.