Matematik

Differentialregning

06. oktober 2008 af Mette12 (Slettet)

Hey

Når man differenterer, hvordan kan man så se om hvornår man skal bruge gangereglen?

f(x)=x^3*3^x

så bliver det så

fm(x)=3x^2*3^x+x^3*3^x*ln(3)
Altså nu ved jeg det kun fordi det står i opgaven. Hvordan ved man det ellers?

Her er der så en man ikk skal bruge gangereglen:

f(x)=ln(x)-5*x^4+11

fm(x)=(1/x)-5*4*x^4-1

fm(x)=(1/x)-20x^3

I den sidste skulle man jo ik..Man hvordan ved man det?


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. oktober 2008 af Sherwood (Slettet)

f(x)=x^3*3^x

Her er der to faktorer x^3 og 3^x.

f(x)=ln(x)-5*x^4+11

Her er 5 blot en konstant, som du vha dine diff-regler ved, du ikke skal differentiere.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

Som sådan bruger man også produktreglen, når man differentierer:

f(x)=k*g(x):

k*g'(x)+0*g(x)=k*g'(x) (husk her på, at en konstant differentieret er 0) - For at slippe for diverse udregninger har man herved udledt:

f(x)=k*g(x) hvoraf f'(x)=k*g'(x) jf. dét for oven.

Men generelt: produktreglen kommer ind i billedet, når 2 forskellige funktioner optræder, hvoraf den ene ikke blot er en konstant, ellers fås blot det der står for oven.

Fortsat god dag

Mvh. Dan


Svar #3
06. oktober 2008 af Mette12 (Slettet)

#2

Hmm, ejj det forstår jeg ikke helt.

Vil det sige at hvis der er konstantled, så kan man bruge gangereglen?


Brugbart svar (2)

Svar #4
06. oktober 2008 af Sherwood (Slettet)

Du kan godt, men det er ikke nødvendigt, da vi i forvejen kender en regel for differentieringen af denne type.

Husk at det hedder produktreglen og ikke gangereglen, selv om det øjensynligt er det samme.


Skriv et svar til: Differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.