Fysik
Radioaktivitet!?!?
13. oktober 2004 af
Cathrine (Slettet)
Forskelle mellem alfa, beta og gamma strålinger??? Guldkorn tak!!
Svar #1
13. oktober 2004 af Julie J (Slettet)
Alfastråling er en udsendelse af en heliumkerne, altså 4/2 He
Betastråling: Her omdannes en neutron til en proton. Desuden udsendes en lille partikel, kaldet antineutrino, uden ladning (og næsten uden masse):
1/0 n -> 1/1p + 0/-1e + v(e)
Beklager - ved godt det er svært at
tyde, men ved ikke hvordan jeg ellers skal skrive det :(
Eksempel:
147/57La -> 147/57Ce + 0/-1e + v(e)
Gammastråling:
Sker fordi en datterkernes energiindhold er for stort til at den kan være stabil. Der udsendes en foton, y.
Eksempel:
137/56 Ba* -> 137/56Ba + y
Håber du kan bruge det!
Betastråling: Her omdannes en neutron til en proton. Desuden udsendes en lille partikel, kaldet antineutrino, uden ladning (og næsten uden masse):
1/0 n -> 1/1p + 0/-1e + v(e)
Beklager - ved godt det er svært at
tyde, men ved ikke hvordan jeg ellers skal skrive det :(
Eksempel:
147/57La -> 147/57Ce + 0/-1e + v(e)
Gammastråling:
Sker fordi en datterkernes energiindhold er for stort til at den kan være stabil. Der udsendes en foton, y.
Eksempel:
137/56 Ba* -> 137/56Ba + y
Håber du kan bruge det!
Svar #2
13. oktober 2004 af KemiKasper (Slettet)
#1 er ik helt rigtig.
det skal være
147/57La -> 147/58Ce + e- + v~
Et eksempel på et beta+-henfald er:
14/8 O --> 14/7 N + e+ + v
v~ = antineutrino
v = neutrino
(hvis de ikke dannedes var der ikke leptonbevarelse)
det skal være
147/57La -> 147/58Ce + e- + v~
Et eksempel på et beta+-henfald er:
14/8 O --> 14/7 N + e+ + v
v~ = antineutrino
v = neutrino
(hvis de ikke dannedes var der ikke leptonbevarelse)
Skriv et svar til: Radioaktivitet!?!?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
