Matematik

Ekstremumspunkt for C^1-funktion

18. oktober 2008 af stol (Slettet)

http://peecee.dk/uploads/102008/Screenshot-5.png

f(x,y) må så være y^2*x + y*x^2 + k.

Mit spørgsmål er så: Skal jeg først sætte y = 1 ind og så differentiere, eller skal jeg differentiere og så sætte y = 1 ind?


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. oktober 2008 af c_aastrup

Det er ikke helt korrekt.

medfører

Du skal differentiere først, altså

og så sætte y=1

hvilket kan differentieres


 


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. oktober 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Fidusen er, at du ikke behøver at kende f, da du (med garanti) har en sætning, der fortæller dig, at de dobbelt partielt afledte af f, ∂2f/(∂x∂y) og ∂2f/(∂y∂x) (bemærk differetiationsrækkefølgen ved at se på nævneren) er lig hinanden, hvis de begge eksisterer og er kontinuerte. Da f er C2 er dette netop tilfældet.

Vi skal nu bruge kædereglen til at bestemme g'(x). Se derfor på funktionerne h=∂f/∂y og φ=(φ12) givet ved koordinatfunktionerne φ1(x)=x og φ2(x)=1. Nu er g=h(φ) en sammensat funktion, der kan differentieres vha. kædereglen, hvilket giver:

Og da φ'1(x) = 1 hvorimod φ'2(x) = 0, overlever kun det første led, så man kan slutte, at

Ifølge den tidligere nævnte sætning, kan du finde denne funktion ved at differentiere eet udtryk, der er givet først i opgaven, mht. y (uden først at sætte y=1), fordi som sagt

, hvorpå du sætter y=1 og dermed har g'(x) eksplicit udregnet.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. oktober 2008 af c_aastrup

#2 er oplagt mere fiks et mit svar. 


Svar #4
18. oktober 2008 af stol (Slettet)

Mange tak!

Jeg gjorde som #1, men glemte lige at differentiere g(x) = 2x+x^2 for at finde ekstremum, dvs. jeg løste 0 = 2x + x^2 hvilket giver det forkerte!


Svar #5
18. oktober 2008 af stol (Slettet)

#2 Ah, smart!


Skriv et svar til: Ekstremumspunkt for C^1-funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.