Matematik

Proportionalitet

21. oktober 2008 af CJN (Slettet)

Hvis størrelserne x og y er proportionale og jeg skal udfylde det sidste felt i skemaet/sillebenet

x  2  3

y  6  ?

først som ligefrem proportionalt og derefter som omvendt proportionalt

er det så rigtigt at tallene henholdsvis er 9 og 1, eller er det helt galt?

Det er sikkert meget enkelt, men håber nogen kan hjælpe? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. oktober 2008 af peter lind

y er 3 gange så stor som x ifølge det første talpar. Hvis de skal være proportionale skal det andet talpar også være proportional altså 3 gange så stor., så det første svar er rigtig. Det andet svar er noger mere tvivlsom. Det er afhængig af præcist, hvad der står i opgaven.  At tallene er omvendt proportionale betyder at y=k/x. eller k=x*y = 2*6 =12. ifølge det første talpar. For x=3 får man så y=12/3 = 4


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. oktober 2008 af sandvig (Slettet)

ligefrem prop. x bliver fra 2 til 3 1,5 gange større så skal 6 også 9 er derfor korrekt

Omvendt prop. skal 6 blive 1,5 gange mindre og bliver derfor 4...

Forstår du metoden? ellers må du spørge igen :-)


Svar #3
21. oktober 2008 af CJN (Slettet)

Ja det var jo egentlig ganske enkelt :-)

Jamen tusind tak!


Skriv et svar til: Proportionalitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.