Matematik

halvering

23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

Hej. Nogle der lige vil hjælpe med den her opgave? eller bare nævne hvilken formel man skal bruge?

"Indholdet af et radioaktivt sttof i et præparat aftager eksponentielt med en halveringstid på 1,28*10^9 år

bestem hvor mange procent af det oprindelig indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50*10^8 år

bestem hvor lang tid der går før indholdet af det radioaktive stof er nået ned på 10 % af den oprindelige værdi ...

det vil være stor hjælp!


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. oktober 2008 af mathon

m = mo*(½)t/T½


Svar #2
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

vil du ikke lige forklare hvad de forskellige symboler er og hvordan de skal bruges ?


Svar #3
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

og skal man bruge denne formel i begge underopgave?


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. oktober 2008 af mathon

m(t) = mo*((½)1/T½)t = mo*((½)1/(8,50*10^8))t  = mo*0,99999999918453t

0,10*mo = mo*0,99999999918453t   

0,10 = 0,99999999918453t   

ln(0,10) = ln(0,99999999918453)*t

t = ln(0,10)/ln(0,99999999918453) = 2,8*109 år


Svar #5
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

når man så skal regne den her :

"bestem hvor mange procent af det oprindelig indhold der er tilbage af det radioaktive stof efter 8,50*10^8 år"

har kigget lidt på det, men synes ikk rigtig den her formel kan bruges her ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
23. oktober 2008 af mathon

jo - det går fint


Svar #7
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

hvordan skal man så isolere procent tallet?


Svar #8
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

og hvad hedder den formel du har brugt?


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. oktober 2008 af mathon

m(t) = mo*0,99999999918453t

m(8,50*108) = mo*0,999999999184538,50*10^8 = mo*0,49999884

m(8,50*108)/mo = 0,49999884 = 49,999884% = ca. 50%


Svar #10
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

m(t) = mo*((½)1/T½)t = mo*((½)1/(8,50*10^8))t = mo*0,99999999918453t

^ hvorfor skulle t trækkes uden for parantesen ?

og skal man ikk også finde mo ?


Svar #11
23. oktober 2008 af hahalol (Slettet)

0,10*mo = mo*0,99999999918453t

og hvorfro skal der lige pludselg ganges med  0,10 ? hvor blev m(t) af ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
24. oktober 2008 af mathon

...0,10*mo = 10% af mo...


Skriv et svar til: halvering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.