Fysik

blank - hjælp

25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

Baggrundsstrålingen i lokale (2A-8) har været målt i over en periode på 1 minut. Følgende tællinger er man nået frem til: 30, 29, 26, 30, 32, med gennmsnittet: 147 tællinger / 5 = 29,4 pr. min.

Alfa stråling er som før nævnt Heliumkerner. Hvad vejer en Heliumkerne(alfapartikel)?
Molare masse for en heliumkerne er: 4,003 g/mol ? er det rigtigt?

2.3) En alfa kilde anbringes lige foran GM-røret og tælleren indstilles til at tælle i en
10 sekunders periode. Omregn dette til antal tællinger i Geiger-tælleren pr. minut, altså
hvor mange alfa partikler kommer ind i GM-røret på 1 minut? Hvordan gør jeg?

2.4) I dette spørgsmål skal rækkeviden for alfa partiklerne bestemmes. Tælleren indstilles
til at måle på 1 minutters intervaller. Alfa kilden flyttes nu gradvist væk fra GM-røret
indtil Geiger tællerens tællinger svarer til baggrundsstrålingen på 1 minut?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

a) molarmasse: slå massen af en heliumkerne op i dit periodiske system

b) du kender antallat af tællinger på 10sekunder. Hvor mange gange går der 10s på 1min?

c) hvad er spørgsmålet?


Svar #2
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

#1:

a) det er det jeg har gjort - fik 4,003?

b) hvordan kan jeg finde ud af det?

c) det er bare det som står ud for spørgsmålet?


Svar #3
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

b) siger jeg ikke: 147 tællinger / 10 sek. = 14,7 tællinger <=> 14,7 Bq?


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

1) så er det sikekrt rigtigt :)

2) hvordan du finder ud af hvor mange gange der går 10s på et minut? Det ved du godt hvis du tænker dig om :) hvor mange sekunder er der på et minut?

Jeg tror ideen med omregningen er, at du skal sammenligne målingen med baggrundsmålingen som er tællinger per minut. du kan ikke sammenligne tællinger pr 10s med tællinger per minut. derfor skal du omregne enten den ene eller den anden.

3) I skal nok flytte gm tælleren indtil antallat af tællinger passer med baggrundsstrålingen, for når den gør det, så betyder det at den ikke længere modtager alfa-partikler. Derved har du fundet deres maksimale rækkevide.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. oktober 2008 af mathon

m(42He) = 4,002604 u/stk = 4,002604 g/mol


Svar #6
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

#4 tak for svaret :) lad mig se.. Siger jeg ikke 10 min. * 60 s. = 600 impuls? :)

#5: aha på den måde..


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

Hvis du kender antallet af tællinger per 10sekunder, og du skal omregne til antallet af tællinger per minut, skal du gange med 6, da der går 6*10 sekunder på et minut


Svar #8
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

#4: Jeg er endnu ikke med ved. 2.4 :(


Svar #9
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

6*10 er svaret? er det så enkelt? :o


Svar #10
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

nåårh nej, jeg siger 147 tællinger / 60 ikke? :D 


Brugbart svar (0)

Svar #11
25. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

Det kommer an på havd du skal regne om til.

147 tællinger pr minut / 60 giver dig tællinger per sekund (60 s per minut)

tælling per 10sekund * 6 giver dig antallat af tællinger per minut (6 gange 10s per minut)

2.4) Ideen med opgaven er og finde ud af hvor langt en alfaprtikel kommer. Du ved at GM tælleren måler ca. 147 tællinger per minut, ligegyldigt hvor den er pga baggrundsstrålingen. Hvis du stilelr den foran en alfakilde vil den måle MEGET mere. Jo længere væk du flytter gm tælleren, jo mindre alfapartikler vil den måle, da disse ikke kan flyve uendeligt langt. De reagerer jo med den atmosfæriske luft. På et tidspunkt måler GMtælleren igen ca. 147 tællinger per minut, dvs den måler KUN baggrundsstrålingen. Ved denne afstand er der altså ikke flere alfapartikler tilbage


Svar #12
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

#11:  Problemet er at jeg ikke selv var med til de øvelser, så jeg har ikke forstået det ret godt.  

Jeg prøver endnu engang: Følgende tællinger nåede holdet frem til: 30, 29, 26, 30, 32, med gennmsnittet: 147 tællinger / 5 = 29,4 pr. min.

29,4 / 600 = 0,049 pr. sek.

0,049 * 10 = 0,49 pr. 10 sek.

0,49 * 6 = 2,94 tælling pr. min.

2.4) det ser lysere ud, tak. :)


Svar #13
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

mon det rigtigt, at svaret er 2,94?


Brugbart svar (0)

Svar #14
25. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

Ikke helt korrekt, du skal kun dividere med 60, da der er 60 sekunder per minut

gennmsnittet: 147 tællinger / 5 = 29,4 pr. min.

29,4 / 60 = 0,49 pr. sek. -

0,49 * 10 = 4,9 pr. 10 sek.

tællinger pr minut har du jo allerede. Det var den oplysning du startede med, altså 29,4
 


Svar #15
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

Mange tak Lurch, jeg er med. :)


Svar #16
25. oktober 2008 af Peaco (Slettet)

For at undersøge hvor godt alfa-stråling trænger igennem en forhindring (i tilfældet her Bly), indstilles Geiger-tælleren på målinger i 1 minut. Ved at sætte pladerne ned mellem kilde og GM-rør, kan man teste et materiale ad gangen og noterer samhørende værdier for tælletal i 1 minut og materiale tykkelse. Vi fortsætter indtil tællingen er lig baggrundsstrålingen på 1 minut ca.

Så bruger jeg reultaterne fra placerede bly plader mellem kilde og tæller, for at finde hvorledes bly bremser alfa stråling. afstanden mellem kilde og tæller er 19,47 mm. og resultatet var:

Bly:             4    6    8

60 sek:    32  15   24

(de ligger under hinanden self. )

men hvad da skal jeg se på?  


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. oktober 2008 af Shiitake (Slettet)

Som der står i opgaven skal du fortsætte til tællingen er lig baggrundstrålingen, fordi så ved du at der ikke trænger Alfastråling igennem materialet længere.

Baggrundsstrålingen er omkring de 30 ikke, så dvs den allerede bliver stoppet af de 4 mm bly.

Sådan har jeg i hvert fald lavet min rapport ;)


Brugbart svar (0)

Svar #18
26. oktober 2008 af Undskyld men jeg kan ikke snakke (Slettet)

Jeg har gjort det samme som shiitake dér. Men det er også derfor der står i opgaven at du skal notere når baggrundsstrålingen er lig strålingen.. Lidt tricky! Men det giver god mening.


Skriv et svar til: blank - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.