Matematik

andengradsligning

27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

En møbelsnedker skal lave et rektangulært bord, hvis diagonaler skal være 1 m lange. Bordet skal desuden være dobbelt så langt som bredt.

Bordets længde og bredde findes i hele mm.

a x2 + bx + c = 0 (med a ≠ 0)

a = længde og b = brede

længde + brede + 1 = 0

Hvordan kommer jeg videre?

eller skal jeg forstå 1 m (1000 mm) som én løsning og indsætte den i formlen:

d = a^2 - 4ac = 1000mm


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2008 af mathon

a = 2b
og
a2 + b2 = 1


Svar #2
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

Hvis bordet havde samme længde og bredde ville jeg gøre sådan:


a^2 + b^2 = 1000mm

a^2 = 500mm og b^2 = 500 mm (ved hælp af kvadratrod)

22,36..^2 + 22,36^2 = 1000mm

Men når du skriver at a = 2b så skal jeg finde ud af hvor stor b er.
 

altså hvis b = 5 så er a = 2 * 5

Men jeg kan ik blive ved med at prøve mig frem og tilbage?


Svar #3
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

ej skal jeg så bare sige 1000 / 3 = 333...og derfor 2 * 333... = 666.. = a og b = 333

Derefter tager jeg kvadratrod og får a til 25,8..^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. oktober 2008 af mathon

a2 + b2 = 1

(2b)2 + b2 = 1 og b>0


Svar #5
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

Kvadratrod 666,6666667 = 25,81988898^2 = a^2

Kvadratrod 333,3333333 = 18,25741858^2 = b^2

Er det rigtigt nu?

Hvordan ved man f.eks til eksamen, at man skal bruge denne formel : a^2 + b^2 = c^2 ?

For det er jo ikke formlen på andengradsligning?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. oktober 2008 af mathon

...pythagoras i en retvinklet trekant...


Svar #7
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

:) ja self. ok fordi det er om bordet.. ! er det så rigtigt, hvad jeg har fået det til?


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. oktober 2008 af mathon

(2b)2 + b2 = 1 og b>0

4b2 + b2 = 1

5b2 = 1

b2 = 0,2 og b>0

b = √(0,2) m = 10*√(0,2) cm = 44,72 cm

a = 2*b = 2*(44,72 cm) = 89,44 cm


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. oktober 2008 af mathon

tastfejl:

b = √(0,2) m = 10*√(0,2) cm = 44,72 cm   --->   b = √(0,2) m = 100*√(0,2) cm = 44,72 cm


Svar #10
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

den synes jeg er svære! Jeg kan godt forstå, hvad du har gjort, men ikke hvorfor..

det vil jeg aldrig have kommet i tanke om


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. oktober 2008 af mathon

tegn et rektangel

tegn den ene diagonal (de er lige lange)

skriv b ved bredden og 2b ved længden

diagonalen2 = længden2 + bredden2   (retvinklet trekant)

(2b)2 + b2  = 12 og b>0

.....................................................................................

resten som i #8


Svar #12
27. oktober 2008 af seriøs (Slettet)

ok det er nemmere sådan.. tak


Skriv et svar til: andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.