Matematik

ligningssystemet

01. november 2008 af 0fficepark (Slettet)

Hej, jeg sidder fast ved denne ligningssystem. Kan virkelig ikke se hvordan den skal regnes ud, jeg bliver ved med at få både x og y til 3.

-x+3y=6
2x+y=-5


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2008 af Peder Dingo (Slettet)

Lige store koefficienters metode er da i hvert fald en idé. (Wow du sidder sent og laver lektier!)

a: -x +3y = 6 ->

    -2x + 6y = 12

b: 2x + y = -5

lagt sammen!

7y = 7


Svar #2
01. november 2008 af 0fficepark (Slettet)

nu har jeg prøvet selv, men kan du ikke være sød og beskrive det lidt nærmere og evt. mellemregninger.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2008 af Peder Dingo (Slettet)

Jov..

Idéen med lige store koefficienters metode, er at vi vil gøre 2 af koefficienternes numeriske værdi lige store, så vi enten kan lægge ligningerne sammen eller trække dem fra hinanden.

Eksempelvist her:

a: -x + 3y = 6

b: 2x + y = -5

Hvis vi så vil finde y i denne vil vi have fjernet x. Hvis vi ganger den øverste med 2 får vi:

a: 2( -x + 3y = 6 ) = -2x + 6y = 12

Nu har vi så -2x i a og 2x i b. Ved at lægge de 2 ligninger sammen, får vi så fjernet x og har kun y tilbage, hvorefter vi nemt kan isolere y:

( 2x + y ) + ( -2x + 6y ) = 12 - 5

7y = 7

y = 1..

x kan så findes ved at få fjernet y. Eller bare sætte y ind i ligningen og isolere x.


Svar #4
01. november 2008 af 0fficepark (Slettet)

jamen når vi fjerne x i denne: a: 2( -x + 3y = 6 ) = -2x + 6y = 12

er det jo -2x og når du minuser denne hele ligning med den nederste, bliver detjo til +

-2x + 3 y - (2x + y ) = 12 - (-15) <=>

-2x +3y - 2x - y = 27 <=>

-4x - 2y = 27


Svar #5
01. november 2008 af 0fficepark (Slettet)

og man skal da ikke lægge noget sammen i denne metode?????


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2008 af mathon

y = 1 indsat i 2x+y = -5
giver
2x+1 = -5
2x = -6

x = -3
 


Skriv et svar til: ligningssystemet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.