Studievejledning

cand.polit eller cand.scient.oecon ?

02. november 2008 af GlibbR (Slettet)

Hej Forum.

Jeg er i gang med det tredje og sidste år på hhx-uddannelsen. Her har jeg studieretningen matematisk-økonomisk, da jeg meget godt kan lide fag som matematik, virksomhedsøkonomi, finansiering og international økonomi. Jeg regner med at flytte til København allerede næste år og starte på en universitetsuddannelse. Efter lange overvejelser står jeg tilbage med to muligheder:

Økonomi (cand.polit) eller Matematik-økonomi (cand.scient.oecon)

Udover at der er mere matematik og mindre økonomi i matematik-økonomi uddannelsen, ved jeg ikke, hvad forskellene er. Jeg drømmer om at komme til at arbejde i den finansielle sektor engang - gerne med noget investering og finansiering. Hvilket af ovenstående uddannelser vil passe bedst til denne drøm?

Jeg vil desuden høre om det kan blive et problem, at jeg "kun" er 19 år, når jeg starter, idet jeg hverken har taget et sabbatår år mellem folkeskolen og hhx eller mellem hhx og uni.

På forhånd tak for svarene!


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2008 af c_aastrup

Hejsa!

Jeg er selv mat-øk-studerende, så jeg er nok rimeligt farvet i mine holdninger, men lad mig forklare dig hvorfor jeg synes at mat-øk ville være smartest.

Hvis du vil beskæftige dig med investering og finansiering udover blot køb/sælg og putte en matematisk model nedover det, så vi du have brug for særdeles heftig matematik - så kan du lave optionsprisfastsættelse, regne på futures/forwards og virkelig forstå mekanismerne der antages at styre markedet og lave modeller derfra.

Du vil få matematik på universitetsniveau og der vil være en del matematik for matematikkens skyld, i modsætning til økonomerne som primært har det som redskabsfag.

Der er hverken arbejdsløshed blandt økonomer eller mat-øk'er, men jeg glad for det valg jeg tog idet min uddannelse giver mulighed for mere specialiserede stillinger.

En anden vigtig ting er at du ikke vælger mere fra en du selv vil. Bachelordelen er fast og med få valgfag (man skal jo lige have det grundlæggende på plads) men derefter er der mulighed for at tage valgfag både på økonomisk institut og CBS.

Endvidere skulle jeg mene at hvis man efter et eller to år skifter til økonomi, så kan man få merit for alle ens fag, men vist ikke hvis man skifter den anden vej. (Men den må du lige vende med en studievejleder)

Det lyder lidt somom du bor langt fra Kbh, så jeg vil råde dig til at være ude i god tid  for at finde et sted at bo.

Der er mulighed for at blive "studerende for en dag" hvor man kan besøge uddannelserne og følge en studerende en hel dag - det er nok en god måde at "vejre luften" på studiet.

Der er langt færre mat-øk'er end økonomer og blandt os har man rig mulighed for at lære sine medstuderende at kende, for det første alle dem der er på ens årgang og også de ældre som man kan være sociale med på fredagsbar, tage på studietur eller skitur med. I modsætning til de hundrede økonomistuderende der optages hvert år, så forsvinder man ikke i mængden.

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at skrive til mig.


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. november 2008 af Jerslev

#0: Alder er ikke noget problem - en fra min læsegruppe er lige blevet 20, og vi er på andet år nu, så der er flere, der starter direkte efter hver endt uddannelse. :) Det er ikke noget, man bemærker yderligere.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #3
02. november 2008 af GlibbR (Slettet)

tak for svarene begge to.

c-aastrup: jeg må sige, at du kommer med en række ret gode argumenter for at vælge mat-øk. Jeg ville lige spørge dig hvilke fag/specialiseringer man kan vælge på kandidatuddannelsen på hhv. økonomi og mat-økonomi? På ku.dk kan jeg nemlig kun finde fagene for bachelor. Herudover vil jeg spørge om, om alle eksamener og forelæsninger på begge uddannelser foregår på dansk?

Og ja jeg bor i Skive (Jylland), så jeg skal flytte næste år. Jeg har allerede fået skrevet mig op på en del kollegieværrelser. Dog er ventelisterne lange ...


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. november 2008 af c_aastrup

Der er stor frihed på overbygningen. Den nuværende studieordning har følgende obligatoriske fagelementer:

· Økonometri 2: XXX (StatØ2) (7½ ECTS-point)*

· Stort Kandidatprojekt i matematiske fag (Kandproj-stort) (15 ECTS-point)

· Speciale i matematik-økonomi (Speciale-mat-øk) (30 ECTS-point)

(ECTS måler hvor meget kurserne fylder, der går 60 ECTS på et år)

Retningerne folk kan vælge omfatter Matematisk Finansiering, Operationsanalyse, Mikro- og Makroøkonomi.

Hvis du skulle være interesseet i at få mere konkret info, så skal du være velkommen til at rnge til mig.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2008 af Jerslev

#4: Hvordan kan det være, at jeres kandidatprojekt for ren matematik er mindre end for mat-øk?

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. november 2008 af c_aastrup

#5

Jeg tror du misforstår mig, Kandidatprojekterne er ikke specialer. De er skriftlige opgaver man skal lave udover specialet, og de er ca af halvt omfang af specialet.

Vi er altså så heldige på mat-øk, at vi får lov at skrive halvandet speciale.

Der findes også små kandidatprojekter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. november 2008 af Jerslev

#6: Aha - så er jeg med. :)

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2008 af klotte (Slettet)

Har du checket cand ocoen uddannelse i Århus. Den har et rigtig godt ry .....


Svar #9
07. november 2008 af GlibbR (Slettet)

ja, jeg har checket cand.oecon i århus. Mener du da, at den har et bedre ry end cand.polit i København ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2008 af c_aastrup

Ry og ry... jeg tror ikke det er vigtigt om man er cand.oecon eller cand.polit når man rent faktisk er færdig. Udover at jeg stadig mener at cand.scient.oecon er bedst, så må valget i virkeligheden være om man vil bo i Århus eller København.

For sudier der indeholder et vist element af økonomi er det nyttigt mht. relevant studiearbejde at være i København. Det har i hvert fald været vigtigt for mig - at man kan spore sig ind på hvad der kunne være spænende at arbejde med når man er færdig.

Pånær Jyske Bank, så har alle er de store bankers hovedsæder i København, det samme gælder forsikringsselskaberne, Nationalbanken og andre steder hvor økonomistuderende kan få prøvet deres evner af gennem deres studietid.

Jeg vil anbefale dig København, en dejlig by selvom den er lidt dyr.


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. november 2008 af klotte (Slettet)

 i offetlig forvaltning- politiske partier - store organisationer foretrækkes oceoner fra århus....


Brugbart svar (0)

Svar #12
09. november 2008 af c_aastrup

#11

Virkelig? Interessant påstand, kan du dokumentere den?

Nu bliver jeg hverken det ene eller det andet, og har aldrig interesseret mig for et arbejde i det offentlige som karriere, men din påstand har jeg umiddelbart svært ved at tro på.

Denne præference du postulerer kan ikke være synderligt tydelig. Hvis

1) Relevant studiearbejde giver bedre job efter endt uddannelse.

2) Relevante studiejobs for økonomistuderende findes i højere grad i København end resten af landet.

begge er sande udsagn, hvordan kan det du siger så også være det?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2008 af klotte (Slettet)

Jeg ved bare rent rekrutteringsmæssigt hvem man foretrækker rundt omkring...kan ikke lægge dokumentation her.

Ja der er flere relevante jobs i København.....men de kan sgu noget på studiet i Århus. Se deres hjemmeside og de referencer de lægger frem.


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. november 2008 af Sherwood (Slettet)

Sjovt nok sagde de ude på Syddansk Universitet, at SDU-oeconer var de bedste. ;) Hertil fik vi da også adskillige referencer. 

København var i hvert fald ikke stedet at tage til, og Århus nævnte de slet ikke.

Om virksomheder foretrækker oeconer (fra SDU eller AU) eller polit'er fra København, er vel meget bestemt af tidligere erfaringer. Desuden er det jo sådan, at de forskellige universiteter specialiserer sig mere i noget end andet, og kompetencerne er derfor forskellige fra økonom til økonom. For min part kigger jeg knap så meget på universitetet, da de, efter hvad jeg kan høre, allesammen er rigtig gode universiteter. I stedet ser jeg på byerne og ser, hvad der tiltaler mig mest.


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. november 2008 af c_aastrup

#0

Det er tydeligt at de fleste universittsstudier menern de er bedst. Bare husk at være kristisk overfor dem der fortæller dig at at de er de bedste.


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. november 2008 af klotte (Slettet)

Ja de har det hård universiteterne - nu hvor de skal brand sig.

Mig fif ligger bag fasaden ( og jeg kan selvfølgelig ikke lægge materiale her )

Nogle virksomheder foretrækker det ene og andre det andet- men tendensen er rekruteringsmæssigt fra mit synspunkt meget klart.

Glemte at sige at alle ønsker studerende med relevant erhverveserfaring OG udenlandsophold.


Brugbart svar (0)

Svar #17
10. november 2008 af Andreassw (Slettet)

 Hej studerer selv til cand.polit og må indrømme jeg betvivler påstanden om, at cand.oeconer fra AU er mere eftertrægtede i den offentlige forvaltning. Omend har jeg hørt fra 4+ semestre studerende, at uddannelsen på KU er mere orienteret mod det offentlige end det private. Hvor vidt påstanden er sand, skal jeg ik kunne bekræfte endnu. Som C_Aastrup også skriver er både Mat_øk og cand.polit værd at finde interesse for, derudover ville jeg hvis jeg var dig også tage ud på CBS, og få et indblik i de forskellige uddannelser. Det kunne jo være de var noget for lige netop dig?

 Generelt er miljøet på polit rimelig socialt, vi er en lille årgang i år, og de fleste taler derfor godt med hinanden, også på tværs af studiet. Argumentet med "Y studie er mere sociale end X studie" tror jeg ik der skal ligges al verden i, kan du li' studiet og interesserer dig for det skal du nok også få det godt socialt. Derudover er jeg enig med C_Aastrup i at muligheden for at få studiejob i KBH er klart størst. Dog ville det ikke holde mig tilbage fra at studerer et andet sted, det ville i sidste ende nok bare betyde at jeg ville skulle skrive lidt flere uopfordrede ansøgninger for at få studierelateret job.


Brugbart svar (0)

Svar #18
10. november 2008 af Jean

#0. Man kan sagtens starte når man er 19. Det gjorde jeg.


Brugbart svar (1)

Svar #19
10. november 2008 af c_aastrup

Nu er der meget snak om offentlig administration, og hvis man absolut vil starte på under 30,000 om måneden så er det måske værd at overveje.

Men GlibbR spørger jo om jobs i den finansielle sektor, om investering og finansiering. Og angående det så er jeg af den overbevisning at mat-øk er mere nyttig. Man kan ikke beskæftige sig med optioner og andre derivater på nogen fornuftig måde uden en del mere matematik end hvad de almindelige økonom-uddannelser har.


Brugbart svar (0)

Svar #20
10. november 2008 af c_aastrup

Jep, alderen er ikke noget problem på mat-øk heller :)


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.