Matematik

Vektorer.

04. november 2008 af exullala (Slettet)

I et koordinatsystem er to vektorer a og b bestemt ved

a = ( -3 , t + 2) og b = ( t , -1)
Hvor t er et tal.

Bestem t, således at a og b er ortogonale.
Bestem t, således at a og b er parallelle.

Jeg vil høre, om en vil hjælpe mig med ovenstående opgave.. Jeg er skiftet gymnasium, og har derfor ikke haft om vektorer, og finder det svært at udføre denne opgave.. Men måske kan I hjælpe med en forståelse og med hjælp til opgaven? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. november 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Ja, vi vil gerne hjælpe dig. For at du får mest muligt ud af det, giver jeg dig kun hints;

Du skal starte med at finde ud af, hvad der gælder, når to vektorer er ortogonale (prikprodukt / skalarprodut)
Derefter skal du finde ud af, hvad der gælder, når to vektorer er parallelle. (determinant)

Når du har slået nået op i din formelsamling/ lærebog, kan vi tage den derfra :)


Svar #2
04. november 2008 af exullala (Slettet)

Ortogonale er i hvert fald vinkelrette. :)
Der står i min bog, at y = ax + b og y = cx + d? :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. november 2008 af Mester_Bean (Slettet)

Ortogonale betyder vinkelrette - korrekt
for to ortogonale vektorer a og b gælder det at a * b = 0 (skalarproduktet skal give  0)
for to parallelle vektorer a og b gælder det, at det(a,b)=0 (determinanten skal give 0)

prøv så at finde ud af, hvordan man beregner skalarproduktet og determinanten 


Svar #4
04. november 2008 af exullala (Slettet)

Så:

-3 * t + (t + 2) * -1 = 0

Og så kan jeg sgu ikke helt se det. Ö Altså, hvad man så skal?


Svar #5
04. november 2008 af exullala (Slettet)

Jeg får t til - 1/2 - ved det ortogonale? Kan dette passe?


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2008 af Mester_Bean (Slettet)

ja det kan godt passe!


Svar #7
04. november 2008 af exullala (Slettet)

Hvad så med determinanten?
Der forstår jeg ikke helt, hvad du mener? :)


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. november 2008 af Mester_Bean (Slettet)

har du fundet en formel for at udregne determinanten?


Svar #9
04. november 2008 af exullala (Slettet)

Nej.. Jeg kan ikke rigtig finde det i min bog! Ih..


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. november 2008 af Mester_Bean (Slettet)

hvis vi nu siger du har

a = ( a1, a2) og b = ( b1, b2)
udregner du determinanten ved det(a,b)= a1*b2 - a2*b1

prøv så at udregne determinanten i dit tilfælde, sæt det lig med 0, og isoler t!


Svar #11
04. november 2008 af exullala (Slettet)

Det får jeg til -3 og 1, hvilket jo ikke kan passe?


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. november 2008 af Mester_Bean (Slettet)

hvorfor kan det ikke passe? Du kunne jo prøve at tegne vektorerene, hvis du vil, og se om det passede eller ej.


Skriv et svar til: Vektorer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.